Kerpeten tırnak
Kerpeten tırnak; tırnağın yuvarlanarak içeri doğru uzamasıdır. Büzülerek rulo halini alan tırnağın kenarları birbirine iyice yaklaşık. İçe doğru büzülen tırnak uçları deriye batarak, yaraların açılmasına neden olur.
Kerpeten tırnak sendromunun sebepleri:
Sedef hastalığı, yanlış ayakkabı kullanımı, mantar ve tırnak yatağı bozuklukları kerpeten tırnak sendromuna neden olabilir. Eğer şikayet sadece bir tırnakta değil de bütün el ve ayak tırnaklarındaysa, sorunun kaynağının genetik olma ihtimali çok yüksektir. Ayakkabı vurmaları sonucunda yaranın sürekli açık kalması neticesinde, bakterilerin vücuda girmesi kolaylaşır. Ayrıca açık yaralar yüzünden hasta yürürken acı çektiği için, günlük hayatı olumsuz yönde etkilenir.
Tırnakların kerpeten şeklini alarak içeri doğru büzülmesi, doku ve kemik tümörleri gibi ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Bu gibi durumlar görüldüğü anda vakit kaybetmeden uzman bir hekime gitmek oldukça önemlidir.
Kerpeten tırnak tedavisi:
Bükülen tırnağın dış uçlarının deriye batması sonucunda açık yaralar oluşmuş ise antibiyotik destekli bir tedaviye başlanmalıdır. Ayrıca ayakkabı içerisinde uzun süre kalan yaralara mantar virüsü kolayca yerleşebileceğinden, parça alınarak laboratuarda incelenmesi de gerekebilir. Tırnağa dışarıdan uygulanan ve eser miktarda üre içeren ilaçlar kullanılabileceği gibi, doktor tarafından yapılacak bir müdahele ile tırnak yatağına cerrahi işlemler uygulanabilir.