Berat Kandili nedir?

berat gecesiArapça bir kelime olan “Berat”, kelime anlamı ile “kurtuluş, temize çıkma, aklanma” gibi manalar içermektedir. İslam dünyasında ise Berat, kutsal kabul edilen gecelerden birine verilen addır. Osmanlı padişahı II. Selim döneminde minarelerde yakılmaya başlanan kandiller nedeni ile “Berat Kandili” adı ile anılmaya başlanan bu önemli gece, Şaban ayının 15. gecesinde (14’ü ile 15’ini bağlayan gece) tüm İslam aleminde kutlanmaktadır.

Berat Kandili, Kuran’ı Kerim’in Levh-i Mahfuz’dan toplu bir şekilde semaya indirildiği gecedir. “İnzal” denilen bu olayın bir sonraki aşaması Kuran’ı Kerim’in kelime kelime Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’e (s.a.v) parça parça indirilmesi olan ve “tenzil” denen olaydır ki, o gece de “Kadir Gecesi” olarak kutlanmakta olan bir başka kutsal gecedir.

Berat Kandili, Allah’ın rahmetine ulaşma ümidi ile bol bol ibadet edilen, Kuran’ı Kerim okunan, dualar edilen önemli bir gecedir. Yüce Allah bu gece kendisinde mağfiret dileyenlere mağfiret, rızık dileyenler rızık, kurtuluş dileyenlere kurtuluş nasip edeceğini buyurmuştur. Müslümanlar bu gecenin sabahında oruç da tutarak kurtuluşa erenlerden olma gayesi içinde olurlar.

Peygamber Efendimiz Berat Gecesi için “Bu sene içinde doğacak her çocuk bu gece deftere geçirilir. Bu sene içinde öleceklerin isimleri  bu gece özel deftere yazılır. Bu gece herkesin rızkı tertip edilir. Bu gece herkesin ameli ve işleri Allah-ü Teala’ya arz olunur.” buyurmuştur.

Müslüman her zaman ümit içinde olmalıdır. Allah’ın mağfiretine nail olabilmek, affolunmak için her fırsatı, Allah’ın her gününü değerlendirilmelidir. Berat Gecesi dahil kutsal geceler de bu anlamda önemli fırsatlar olarak görülmeli ve nafile ibadetlerle, dualarla kurtuluşa erenlerden olma gayesi içinde olunmalıdır.

Bir hadis-i şerifte şöyle buyurulmuştur:

“Rahmet kapıları dört gece açılır. O gecelerde yapılan dua tövbe red olunmaz. Fıtr Bayramının Kurban Bayramının birinci geceleri, Şaban’ın onbeşinci gecesi (Berat Gecesi) ve arefe gecesi.”