Dereotunun faydaları

Ülkemizde oldukça kolay bir şekilde yetişen dereotu özellikle Ege insanımız tarafından gerek salatalarda ve mezelerde gerekse zeytinyağlı yemeklerde bolca kullanılmaktadır. Doğu bölgelerinde yaşayan insanlarımız tarafından halen pek bilinmeyen dereotu, tiroid bezi sorunlarına bağlı hastalıkların önlenmesinde faydalı bir bitkidir. Tiroid bezi ise; insanın ne kadar kilo alacağından bir dakikada kalbinin kaç defa çarpacağına kadar çok önemli vücut sistemleri kontrol ettiğinden, dereotu gibi troid bezinin bir numaralı dostu olan bitkinin düzenli olarak tüketilmesi çok faydalıdır.

Dereotu özellikle C ve D vitamini bakımından çok zengindir. Dereotu , hem hipotiroid hem de hipertiroid şikayeti olan hastaların derdine çare olmaktadır. Dereotunun yapraklarında ve saplarında bulunan, tiroid bezi üzerinde etkili maddesi Anethole’dir. Bu kimyasal dereotunun yapraklarında ve saplarında bulunan diğer maddelerle birleşerek troid bezinin düzenli çalışmasını sağlamaktadır. Unutulmaması gereken noktaysa doktorunuz tarafından verilen ilaçlarınızı düzenli olarak kullanmaya devam etmenizdir.

İlaçlarınızı kullanmayı bırakıp sadece dereotu yiyerek kendi kendinizi tedavi etmeye asla çalışmayın. Bir ay boyunca yemeklerden 15-20 dakika önce bir tutam taze dereotu yiyerek troid bezinizin düzenli çalışmasını sağlayabilirsiniz.  Yutkunurken boğazınızda yaşadığınız zorluğun yerini rahatlamaya bıraktığını hayretler içinde fark edeceksiniz. Ayrıca yemeklerden önce yenen bir tutam taze dereotunun tokluk isteğini tetiklediği için iştahı kapatarak daha az yemek yemenize sebep olacağını da unutmayın. Kilo sorunu olan ve herşeyi denediği halde hala kilo veremeyen insanlar, öncelikle troid bezi sorunlarını düşünmelidir.

Zayıflamak için kullanılan birçok kimyasal ilaç troid bezinin çalışma fonksiyonlarını olumsuz etkilediği için troid bezi kaynaklı hastalıklara yakalanılmasını da tetiklemektedir. Yemeklerden önce taze dereotu yiyerek çok pratik ve bir o kadar da sağlıklı biçimde düzenli kilo verebilirsiniz. Şüphesiz egzersiz yapmayı da ihmal etmemeniz gerekmektedir. Son  olarak unutmamanız gereken bir diğer husus da dışarıdan aldığınız taze dereotunu güzelce yıkamanızdır. Klor oranı düşük  olan (mümkünse hiç olmayan) bolca su ile zirai ilaçları iyice temizlediğinizden emin olun.