Göğüs ağrıları
Göğüs ağrısı çeken insanların büyük bir bölümü, meme ağrısı ile göğüs ağrısını birbirine karıştırır. Göğüs ağrısı, göğüs kafesinin içerisinde bulunan; kas, kemik ve iç organlardan kaynaklanan ağrılardır. Akciğer, yemek borusu, kalp, nefes borusu ve diyafram gibi organlardan kaynaklanan şikayetler göğüs ağrısına sebep olur. Son derece mühim olan ve ertelenmemesi gereken bir sağlık sorunu olan göğüs ağrılarınız için en kısa sürede doktora başvurmanız yararınıza olacaktır. Çok farklı rahatsızlıklardan kaynaklanabilen göğüs ağrıları, büyük bir ihtimalle vücudunuzun size gönderdiği bir uyarı sinyalidir.
Göğüs ağrısının habercisi olduğu rahatsızlıkların içinde en önemlisi şüphesiz kalp rahatsızlıklarıdır. Kalp krizinin en yaygın görülen belirtisi göğüste sıkışma hissi ve göğüs ağrılarıdır. Ancak kuşkusuz her göğüs ağrısı da kalp krizi habercisi olarak görülmemelidir. Ülkemizde hastanelerin acil servislerine göğüs ağrısı şikayetiyle başvuran insanların sadece %25’i kalp krizi geçirme ihtimali olan risk grubundadır. İstatistiksel olarak; hastanelere göğüs ağrısı şikayetiyle giden insanların oldukça büyük bir kısmı, başlangıç aşamasındaki reflü hastalığı tanısı ile karşılaşmaktadır.
Türkiye’deki insanların göğüs ağrısı şikayetlerinin nedeni olan hastalıklar listesinin birinci sırasında, mide hastalıkları gelmektedir. Göğsünüzde acı hissediyorsanız, kalbiniz kadar midenizde de bir sorun olabileceğini aklınızdan çıkartmayın. Göğüs ağrısına sebep olabilecek diğer hastalıkların yüzdesi, mide ve kalp kaynaklı hastalıklar ile kıyaslandığında çok daha düşük kalmaktadır. Örneğin; akciğer kanserinden kaynaklı göğüs ağrısı oranı yalnızca %3’tür. Aort damarının yırtılması da göğüs ağrılarına neden olur ancak bu oran da yaklaşık olarak %1 seviyesindedir.
Göğüs kafesinde bulunan kemiklerin sebep olduğu göğüs ağrılarının oranı ülkemizde %30’lar civarındadır. İlerleyen yaşla birlikte hızlanan kemik erimesi bu rahatsızlığın başlıca sebeplerindendir. Hastalık teşhisi konduktan sonra kalsiyum almak için süt içmek yerine, erken yaşlardan itibaren süt içmeyi alışkanlık haline getirmek daha faydalı olacaktır. Böylece ilerleyen yaşla birlikte baş gösteren kemik erimesi hastalığından da korunmuş olursunuz.
Şikayetlerin başladığını ilk anda uzman bir doktora başvurmanız, hastalığınıza erken tanı konarak tedavisini daha basit hale getirir. Bir çok ciddi hastalığın habercisi olabilecek göğüs ağrıları, asla ihmal edilmemesi gereken ve uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına dönüşebilecek bir husustur.