Babalar günü ve tüketim kültürü

Babalar günü olarak kutladığımız bu gün, nereden gelmektedir ve asıl gayesi, amacı ne olabilir diye kafa yormakta fayda var. Çünkü kültürel anlamda büyük bir savaş var. Bu savaşı kazanan ise, elinde medyatik araçları yöneten işiler. Bu anlamda kültürümüzü korumak adına bazı kutlamaların anlamlarını bilmek gerekiyor. Babalar günüde onlardan birisi.Man giving young boy piggyback ride outdoors smiling

Babalar günü hikayesi

ABD içerisinde bir gazinin kızı, anneler gününe karşılık olarak babalar gününün de olması gerektiğini düşünmüş. Bunun sebebi, babasının annesi olmadan 6 tane çocuk büyütmesiymiş. Bunun için hükümete başvurmuş. Çalışmalarından netice alamasa da, vaz geçmemiş. Bunun üzerinde 1910 ylında ilk defa babalar günü kutlanmış. 1966 sensinde de ABD başkanı tarafından resmi olarak babalar günü lan edilmiş. O da bu güne rast geliyor.

Gördüğünüz gibi batı kaynaklı  bir kutlama anlamına gelen babalar günü, bizler için son derece ehemmiyetsiz bir anlam ifade eder. Zira babalar günü altında bazı tacirlerin ve tüccarların ekmeklerine bal sürüldüğü de bir başka gerçektir. Tüketim kültürünün harcamaları ve eğlenceyi arttırmak adına yapmış olduğu düzenlemelerden sadece birisini ifade eden babalar günü, babaya olan sevginin insanlar tarafından hediye ile dışa vurumunu ifade eden bir 24 saati milletlere sunuyor. Diğer günlerde ise sanki babanın hediye almaya veya takdir edilmeye gerek yokmuş gibi bir algı yaratılıyor. Baba ve çocuk arasındaki ilişki, her zaman sıcak tutulması gereken bir iletişimdir. Bunun babalar günü altında farkındalık oluşturularak yapılmaya çalışılması, veya bu şekilde bir iddianın söz konusu olması bizim kültürümüze göre abestir. Belki ailevi bağları kopuk olan batı içi bu gibi günlerin anlamı vardır. Ama bizim milletimiz için hiçbir takdire şayan tarafı yoktur.