Tırnak yeme hastalığı ve zararları

Toplumun her kesiminden çok farklı insanlarda dahi görülen tırnak yeme hastalığı, temelinde psikolojik sorunlar olan ve bazen de temeli çocukluk yıllarına kadar dayanan bir rahatsızlıktır. Çocukluk yıllarında maruz kalınan stres, baskı, şiddet ve baskıcı ortamların tırnak yeme alışkanlığının gelişimini tetiklemesi söz konusudur. Çocuğun anne ve babasında benzer bir alışkanlığın bulunması halinde de zaten “model alarak” öğrenen çocuklar da bu kötü alışkanlığı kısa süre içinde kazanmaktadır. İnsanların dışardan kişiye nasıl baktığından da ziyade sağlık açısından son derece zararlı bir durum olan tırnak yeme, bazı kişilerde ileri boyutlarda olabilmekte ve kişi tırnaklarını yerken parmaklarına dahi zarar verebilmektedir. Tırnak yatağının bozulmasına ve tırnağın düzgün olarak uzayamamasına neden olan bu alışkanlık ayrıca bakteri, virüs ve mantarların vücutta en kolay barındığı bir bölgenin de doğrudan ağızla temas etmesi manasına gelmektedir.

Çocuklarda yaşanan evin ve dolayısı ile arkadaş çevresinin değişmesi tırnak yeme alışkanlığının gelişmesine neden olabilirken, çocuk bu davranışı tamamen bilinçsiz bir şekilde tekrarlar hale gelebilmektedir. Alışkanlıkların yapısında ilgili hareketin devamlı tekrarlanması ve yapılan hareketin farkında olunmaması vardır. İstatistiksel veriler doğrultusunda yaklaşık olarak bir rakam vermek gerekirse, 4-17 yaş arası çocuk ve ergenlik çağındakilerin neredeyse %40-45’inde belirli dönemlerde tırnak yeme alışkanlığının izleri görülmektedir. Bazı çocuklarda erken dönemlerden itibaren gelişen tırnak yeme hastalığı ilerleyen yaşlara kadar devam edebilirken, bazılarında çocukluk döneminde bu tür sorunlar olmamasına karşın ergenlik sürecinde tırnak yemeye başlanmaktadır. Çocukken tırnak yeme gibi bir alışkanlığı olmayan gençler üniversite hazırlık dönemi, okul içindeki stresli ortam ya da evdeki huzursuzluklar sebebiyle sonraki süreçte de bu alışkanlığı edinebiliyor.

Tüm bunların dışında hayatı boyunca tırnak yemeyen yetişkinler de içine düştükleri zor süreçler sebebiyle tırnak yemeye başlayabilmektedir. İş veya özel hayatta yaşanan sıkıntılar yetişkinlerde aniden bu kötü alışkanlığın gelişmesine neden olabilir. Kişinin özel hayatı ya da işiyle ilgili zorlu bir süreçten geçmesi psikolojinin bozulmasına ve derin bir kaygı içine düşmesine neden olabilir ki, bu tür durumlarda tırnak yeme hastalığının gelişmesi de tetiklenmiş olur. Şiddete maruz kalan ya da hayatındaki bazı gelişmeler karşısında aşırı derecede sinirlenen insanlarda da yaşanan bu psikolojik süreç sonunda tırnak yeme görülebilir.

Çocuklarda, ergenlik çağında ya da yetişkinlerde bu zararlı alışkanlığın gelişmesinde birçok farklı unsur etkili olabileceğinden sorunla ilgili muhakkak uzman bir doktora ya da bir psikoloğa başvurulması gerekir. Kişinin içine düştüğü psikolojik durum tırnak yemenin ötesinde daha da ciddi problemlere neden olabileceğinden profesyonellerden yardım istemek, yapılabilecek en doğru hareket olacaktır.