Saksıda roka yetiştirme

Ev ortamında saksı içinde zahmetsiz bir biçimde yetiştirilebilen roka, bahar mevsiminin ortalarından sonbaharın ortalarına kadar ekilebilir. Rokayı tohumdan saksıda ekecekseniz, gündüz ile gece arasındaki sıcaklık farkının fazla olmamasına dikkat etmelisiniz. Tohumdan saksıya ekilen rokanızın gelişim sürecinde sıcaklığın 20 derecenin altında olmamasına gerekir. Roka tohumlarınızı ekeceğiniz toprağı önceden hafif ıslatın ve elinizle hafifçe bastırarak ekim için düz bir zemin oluşmasını sağlayın. Daha sonra tohumlarınızı tuz eker gibi saksıdaki toprağa serpin ve üzerine ince bir tabaka halinde toprak serpin.

Roka tohumlarının ekim işleminde dikkat etmeniz gereken önemli noktalardan biri de, tohumların üzerine serpeceğiniz toprağın 1-2 santimi geçmemesidir. Tohumları serptikten sonra üzerlerini ince bir toprak tabakasıyla kaplayın ve daha sonra elinizle toprağa bastırarak tohumların tüm yüzeyinin toprak ile temas etmesini sağlayın. Ekim işleminden sonra yapacağınız ilk sulamayı da mümkün olduğunca delikli bir sulama kabı ile yapmanızda yarar var. Yağmur sulaması şeklinde yapacağınız sulama toprak yüzeyinin su nedeniyle aşınmasını ve tohumların açığa çıkmasını engelleyecektir. Ayrıca “can suyunu” delikli su kabı yardımıyla vermeniz, suyun toprağa homojen bir şekilde dağılmasını da sağlayacaktır.

Can suyunun verilmesinin ardından sıcak mevsimlerde her gün, sıcaklığın yükselmeye yeni başladığı bahar aylarındaysa birkaç günde bir sulamaya yapın. Bu şekilde yapacağınız sulama ile roka tohumlarının çimlenmesi, toprağın ve tohumun cinsine de bağlı olarak yaklaşık olarak 15 gün sürecektir. Mevsiminde ekildiğinde roka bitkisi, 4 ile 6 hafta arasında 10-12 santim kadar büyüyecektir. Yenilecek boy olan 10-12 santim aralığı bazı roka türlerinde 8-10 santim de olabilmektedir. Rokanın en verimli ve hızlı şekilde yetiştiği ortamlar, sıcaklığın yüksek ve gündüz gece sıcaklıklarının dengede olduğu havalardır. Ayrıca güneşi seven bir bitki olan rokanın büyüme hızı ve gelişimi, doğrudan saksınızın bulunduğu konuma bağlıdır. Bu nedenle roka saksınızı evinizin en çok güneş alan penceresinin önüne veya doğrudan balkona koymanızda yarar var.

İlkbaharın ortalarından itibaren hava sıcaklıları bazı bölgelerimizde artsa da, gündüz gece sıcaklık farkının hala fazla olduğunu unutmayın. Bu nedenle balkonda yetiştirdiğiniz rokalarınızı Mayıs ayı ortalarına kadar gece saatlerinde içeri almanız, bitkinin sağlık ve verimli gelişimi açısından önemlidir. Nem oranının yüksek olduğu bölgelerde yetiştirilecek rokalar için kullanılacak saksısının alt bölümünde yeterli su tahliye deliğinin olması da gerekir. Çünkü roka fazla sulandığında toprağın alt kısmında biriken su nedeniyle çabuk çürüyebilen bir bitkidir.