Gece terleme nedenleri

Yaz mevsiminin kronikleşen ve yaygın görülen sorunlarından biri olan gece terlemeleri, gündüz gece sıcaklık farkının az olmasından kaynaklanır. Ancak mevsim normalleri haricinde ve ortam sıcaklığına bağımsız olarak görülen gece terlemeleri, birçok farklı hastalık nedeniyle gelişebilir. Ülkemizde gece terlemelerinden şikayet eden insanların büyük bölümü, terlemeye neden olacak bir hastalığa sahip olmamasına rağmen yanlış yatak takımı ve kıyafet seçimi nedeniyle bu sorunu yaşar. Mevsime uygun olmayan nevresim takımları, gece yatarken çok kalın ve doğal içerikli olmayan kumaşlardan üretilen kıyafetleri giymenin de gece terlemesine neden olabileceği unutulmamalıdır.

Kadınlarda menopoz döneminde yaygın olarak görülen gece terlemeleri, bazen menopoz öncesi dönemlerde de görülebilir. Bu dönemde sıkça görülen gece terlemeleri vücuttaki hormon düzensizliklerinin artmasından kaynaklanır. Enfeksiyonlar ve bazı ateşli hastalıklar da gece terlemelerine neden olan sorunlar arasında yer alır. Tüberküloz gibi ateşli hastalıklarda yaygın olarak görülen durumlardan biri olan gece terlemeleri ayrıca “kalp zarı iltihaplanması” gibi rahatsızlıklarda bu tür sorunlara neden olabilir. Kemiklerde görülen iltihaplanmalar yani Osteomyelit de dikkat edilmesi gereken durumlardandır.

Lenfoma gibi bazı kanser türleri de gece terlemelerine neden olan ciddi hastalıklar arasında yer alır. Lenf bezinin büyümesiyle gelişen kilo kayıplarının da görüldüğü bu tür durumlarda şüphelenildiğinde vakit kaybetmeden uzman bir hekime başvurulması kritik derecede önemlidir. Çoğu insan farkında olmasa da, giderek sayısı artan ve insanlar genelinde kullanımı yaygınlaşan kimyasal içerikli ilaçlar da gece terlemelerine neden olabilir. İlaçların yan etkisi olarak görülen gece terlemeleri bazı durumlarda ilacın kullanımına başlandığı ilk aşamada ortaya çıkmasa da, ilerleyen günlerde düzenli kullanım ile gelişebilir.

Hipoglisemi yani kan şekeri düşüklüğü de gece terlemelerine neden olan rahatsızlıklar arasındadır. Halk arasında zehirli guatr olarak bilinen hipertiroid hastalığı da bazı hastaların gece çok fazla ve sık bir şekilde terlemesine neden olabilmektedir. Düzenli ve aşırı miktarda alkol alımı, bazı nörolojik ilaçların kullanımı, ürik asit yüksekliği, uyku apnesi, şeker hastalıkları da gece terlemelerine neden olan rahatsızlıklar arasındadır. Tüm bu hastalıklar dışında da bazı farklı sorunların gece terlemelerine neden olabileceği unutulmamalı ve kesinlikle uzman bir hekimden yardım istenmesi gerektiği unutulmamalıdır. Ayrıca modern tıbbın gelişen imkanlarına rağmen bazı insanlarda görülen gece terlemelerinin nedeni bilinmemektedir. Bu kişiler üzerinde yapılan tüm tıbbi araştırmalara rağmen hekimler gece terlemesine neden olan sorunun saptanamamasına neden olmaktadır.