Motivasyon eksikliği

Gerek okul hayatında olsun gerekse de iş hayatında, çoğu insan motivasyon eksikliği nedeni ile arzu ettiği başarıya bir türlü kavuşamaz. Motivasyon eksikliği sorununu ortadan kaldırılması; kişinin kariyerinde hedeflediği noktaya varış hızı artarken, amaçlarına ulaşmak için harcayacağı sürenin de azalmasını sağlamaktadır. Kişinin motivasyonunu arttırabilmesi için önce sorunlarını tespit etmesi ve motivasyon kaybına neden olan unsurları ortadan kaldırması gerekir.

Motivasyonunu arttırmak isteyen kişilerin öncelikle; özgüven, planlama ve odaklanma konularının üzerinde durması gerekir. Bu üç konuda olan sorunlar, motivasyon eksikliklerinin oldukça büyük bir bölümünü oluşturmaktadır. Kişinin kendine güveninde azalma yaşanmasına neden olan sorunları tespit etmesi, motivasyonunu arttırmak için iyi bir başlangıç olacaktır. Hedefler ne kadar büyük olursa olsun, her insanın hayallerini gerçekleştirme imkanı vardır ve kişi de kendini bu hayalleri gerçekleştirebilecek kapasitede görmelidir.

Kariyerinizde ulaşmak istediğiniz noktaya varmanızı engelleyen motivasyon kayıplarını ortadan kaldırmak için elinize kalem kağıt alın. İşinizde sevdiğiniz ve sevmediğiniz yönleri düşünün ve bunları kağıda dökerek kendinize bir liste yapın. Bu aşamada, sevdiğiniz yönlerin mi yoksa sevmediğiniz yönlerin mi daha fazla olduğunu iyi analiz etmeniz gerekir. Hedefe odaklanmak kadar doğru planlama da muazzam derecede önemli olduğundan, bu aşamada yine kendine güven devreye girmektedir. Çoğu insanın motivasyon eksiliğinin nedeni; bizzat sevmeden çalıştığı işlerinin kendisidir.

İnsanların yaptığı en büyük yanlışlardan biri, işsiz kalma korkusu ile sevmedikleri işlerde çalışmalarıdır. Şayet kariyer hedefinize varmak için kullanmanız gereken yol mevcut işinizden geçmiyorsa, motivasyonunuzu ne kadar arttırmaya çalışırsanız çalışın yanlış yöne gidersiniz. Bir ömür boyunca gitmekten dahi nefret edilen bir işe çalışmaya “çalışarak“, yüksek bir motivasyona sahip olmak ve hedeflere ulaşmak mümkün değildir. Şayet sevdiğiniz bir işiniz varsa ve bu işte başarılı olarak hedeflerinize ulaşmak istiyorsanız, o zaman motivasyonunuzu düşüren nedenleri iş dışında aramaya çalışın.

Motivasyon kayıplarının bir diğer nedeni de, kişinin iş dışındaki hayatında yaptığı yanlışlardır. İşi işte saatlerin düşünmek, özel hayatta ise kişinin kendini rahatlatabileceği ve zihnini boşaltabileceği aktivitelere yönelmesi gerekir. Bunun için sadece “kendiniz için” yapacağınız bir uğraş bularak, bu hobi ile iş dışındaki saatlerinizde bedeniniz kadar zihninizi de dinlendirme imkanına sahip olabilirsiniz. Özel hayatınızda mental olarak rahatlamak, iş saatlerinde birçok konuya daha iyi odaklanmanızı sağlar. Güçlü odaklanma iyi bir planlamayı, şartlara uygun planlama ise özgüven artışını tetikler.