LCD ile LED arasındaki fark

lcd ile led farkıYeni nesil monitör ve televizyonlar ardı ardına her eve girerken, pek çok insan her gün duyduğu LCD ve LED ekran gibi kavramlar arasındaki farkı merak ediyor. Birbirinden çalışma mantığı açısından çok büyük bir farkı olmayan LCD ile LED ekranların arasındaki fark, kullanılan teknoloji ve görüntü kalitesine bakıldığında ortaya çıkar. Kafa karışıklıklarını gidermek için LED ile LCD ekranlar arasındaki temel farkı ortaya koymak gerekirse; LCD ekranlar görüntüyü elektrik akımına tepki veren likit kristal moleküllerinin bir araya getirilmesi ile bir panele aktararak oluşturmakta ve bu sistemde aydınlatma elemanı olarak LED tüplerin kullanılması halinde ekran tipi de LED olmamaktadır. Bir başka değişle her iki ekran tipinin de görüntü oluşturma mantığı “hemen hemen” aynı iken bunu gerçekleştirmek için kullandıkları aydınlatma elemanı birbirinden farklıdır.

Işık geçişini tamamen engelleyebilen ya da tamamen ışık geçişine izin verebilen kristal moleküllü panellerin her bir pikselinde kırmızı, yeşil ve mavi alt piksel bileşenleri bulunur. Elektrik akımının geçmesiyle birlikte farklı yoğunluklarda oluşan ışık panelde milyonlarca farklı rengin oluşmasını sağlamaktadır. Bu aşamada kristallerden oluşan panel kendi kendine ışık üretmediğinin anlaşılması önemlidir. Zira ışığı yansıtarak ekranda görüntü oluşmasını sağlayan bu kristaller sayesinde yüksek çözünürlüklü ve canlı renklere sahip olan görüntüler ekrana düşmektedir. LED ekranların bu aşamada temel farkının LED ampul kullanarak aydınlatma sağlaması olduğu söylenebilir. CFL olarak bilinen kompakt floresan lambaları kullanan öncü LCD ekranların zamanla geliştirilmesi ise elektrik tüketimi konusunda daha cimri olan LED aydınlatmalarla da aynı sistemin çalıştırılması sağlanmıştır.

LED ampuller çok daha az miktarda elektrik enerjisi kullanmasına karşın yüksek Lümen yani ışık şiddeti oluşturabildiğinden, LED ekranların elektrik tüketimi de çok daha düşüktür. %50’nin üzerinde daha az elektrik kullanarak çalışan LED ekranlar, tasarım açısından da büyük avantaj sunar. Zira LED aydınlatmanın kullanıldığı ekranların ince ve çok daha hafif olması mümkündür. İnsan gözü tarafından algılanabilecek derece daha gelişmiş görüntü sunan LED ekranların ayrıca kullanım ömrü de LCD ekranlara göre daha uzundur. Ancak 100 hz ve daha düşük LED ekranlarda görüntü  hareketliliğinin artması, görüntülerin de bulanıklaşmaya başlamasına sebep olur. LED ekranların arka aydınlatmayı tam olarak kapatamaması halinde “ışık sızması” denen bir problem de meydana gelebilmektedir. Bu da arka ortamın da aydınlanmasına sebep verebilir ancak pek çok kullanıcıya göre bu durum bir problem olarak görülmemektedir.