Kravat ve takım elbise uyumu

Takım elbiselerin görsel şıklığını doğrudan etkileyen kravatlar, doğru seçilmesi halinde yakalanan şıklığın bir adım öteye taşınmasını ve görsel estetiğin pekişmesini sağlayacaktır. Erkek modasının önemli bileşenlerinden olan kravatın aslında iki ucu keskin bıçak olduğu söylenebilir. Vasatın üstünde bir takım elbiseyle birlikte takılan kaliteli ve dikkat çeken bir kravat oldukça lüks bir görünüm kazanılmasını sağlarken, en kaliteli İtalyan kumaştan dikilmiş bir takım elbise dahi uyumsuz bir kravat seçimiyle bayağı bir görünüm oluşmasına neden olabilir. Takım elbiseler ile birlikte kullanılacak kravatların seçiminde yalnızca renklerin değil, girilecek olan ortamın da düşünülmesi gerekir.

Resmi nitelikli davetlere katılacak erkeklerin giydikleri takım elbiseyle birlikte koyu tonlarda kravatlar seçmesi gerekir. Siyah ve lacivert resmi ortamlar için en uygun kravat rengi olarak yaygın bir şekilde kullanılsa da, gri renk de resmi davetler için uygun bir kravat rengidir. Burada tüm erkeklerin unutmaması gereken, “siyah renkli olanlar haricindeki tüm kravatların” spor veya fantastik/fantezi gruba dahil olduğudur. Siyah renk takım elbiseler günümüzde iş hayatında ve gün içindeki davetlerde kullanılsa da, aslında siyah takımlar gece davetleri için uygundur. Kravatların kalınlığı da girilecek ortamın resmi ya da gayri resmi olmasına göre değişir. İnce kravatlar daha ziyade spor takımlar ve kot pantolonla birlikte kombinlenen kıyafetler için uygundur ve resmi davetlerde daha ziyade kalın kravatların tercih edilmesi uygundur.

Beyaz renk kravatların mutlaka koyu renk takımlarla birlikte “zıt kontrast” yaratmak için takılması gerekir. Ayrıca yaz aylarının en sıcak günleri haricinde beyaz renkli takım elbiselerin giyilmesi de pek hoş olmayacaktır. Koyu renk takımlar ile çizgili kravatların kullanılması kıyafete hareket katılmasını ve kravatın daha fazla ilgi çekmesini sağlayacaktır. Lacivert, gri ya da toprak rengi çizgilerle hareketlendirilmiş kravatlar, resmi ve gayri resmi ortamlarda kullanılabilir. Kravat seçimlerinde çizgili desenlerin tercih edilmesi halinde çok açık renkli modeller ancak özel davetlerde kullanılmalıdır. Genel olarak beyaz ve siyah üzerine sıcak renkli desenlerin kullanıldığı kravatlar erkek modasında “rüküş” olarak tanımlanmaktadır. İş hayatında bu tür çok fazla sıcak rengi barındıran ve parlak kumaşlı kravatların takılması, kişinin işine ve karşısındaki insana gereken saygıyı göstermediğine dair bir izlenim oluşmasına dahi neden olabilir.