Kahve içmenin zararları

Çoğu insan uykusuz geçen bir gecenin ardından bir fincan kahve içmeden tam olarak uyanamaz. Kahve içmek toplumumuzda özellikle sosyal bir aktivite olarak görüldüğünden, oldukça yaygın alışkanlık haline gelmiştir.Tüm dünyada son yıllarda yapılan araştırmalar kahve içmenin kolaylıkla bir alışkanlık haline gelebildiğini göstermiştir. Başta kalp, mide ve şeker hastalığı olmak üzere birçok rahatsızlığı tetikleyen aşırı kahve tüketimi, keyif için içilen bu içeceği oldukça tehlikeli bir alışkanlık haline dönüştürmektedir.Ancak tüm bu bilgilerin kesin bir doğruluğu olduğuna emin misiniz?

Kahve içerdiği yoğun orandaki kafein ile en başta kalp üzerinde oldukça olumsuz etkilere neden olmaktadır. Aşırı miktarda alınan kafein kalp ritmini bozarak, kalp rahatsızlıkları yaşanması ihtimalini oldukça önemli bir oranda arttırmaktadır. Hekimler özellikle kalp rahatsızlığı olan kişilerin günde 1 fincandan fazla kahve tüketmemesi gerektiğini söylemektedir.

Kahve içmenin tansiyon üzerindeki etkileri hakkında 2003 yılında Edinburg Üniversitesi bünyesinde çalışan bilim adamları tarafından yapılan bir araştırmaya göre; günde 4 bardaktan fazla kahve içen insanların tansiyonunun, normal insanlardan çok daha yüksek olduğunu kanıtlamıştır. Kan basıncı sürekli olarak yüksek olan bu kahve tiryakileri, başta kalp ve damar hastalıkları olmak üzere birçok ciddi sağlık sorunu ile karşı karşıyadır.

Bilinenin aksine kahve içmek; mide rahatsızlıklarına yol açmasa da, bu hastalıklardan sorun yaşayan insanların durumunun daha da kötüleşmesine neden olmaktadır. Bir başka değişle kahve içenlerin gastrit, ülser ya da reflü gibi hastalıklara yakalanma olasılığında herhangi bir artış olmamaktadır. Ancak zaten bu tür mide hastalığı olan insanların rahatsızlıklarının tetiklenmesine neden olmaktadır.

Tüm bunların haricinde kahvenin zararları üzerine bilim adamlarının dahi uzlaşma sağlayamadığı konular da mevcuttur. Örneğin; Amerika’da yapılan araştırmalar kahve içmenin şeker hastalığını tetiklediğini gösterirken, Avrupalı bilim adamları bu tür bir bulguya rastlayamadıklarını savunmaktadır. Şeker hastalığının tetiklenmesi ancak kahvesini çok şekerli içen ve günde 4-5 bardaktan fazla içen insanlarda yaygın bir şekilde görülmektedir. Bu nedenle şekersiz kahve içmenin şeker hastalığı üzerindeki etkisi hala araştırılmaya devam edilen bir konudur.

Bilim adamlarının üzerinde anlaşmaya varamadığı bir diğer konu da, kahve içmenin birçok insanın da yaygın olarak inandığı gibi, vücutta su kaybına neden olup olmadığıdır. Bazı bilim adamları günde 5 bardaktan fazla kahve içen insanların vücutlarında meydana gelen su kaybı yüzünden beyin fonksiyonlarında aksama olduğunu savunurken, başka bir grup bilim adamıysa bu su kaybının önemsenmeyecek kadar az olduğunu söylemektedir.

Ancak tüm bu belirsizliklere rağmen aşırı miktarda kahve içmenin, vücutta Demir ve diğer minerallerin emilimini engellediği yapılan tüm bilimsel araştırmalarca kanıtlanmış bir gerçektir. Ayrıca insan sağlığı açısında son derece önemli olan Kalsiyum’un böbreklerden atılmasına neden olan kahvenin, kemik erimesi hastalığını tetiklediği de tüm bilim adamları tarafından kabul edilmektedir. Bu nedenlerden ötürü herşeyin aşırısının zararlı olduğunu unutmadan, kahveyi de sadece keyif amaçlı ve ara sıra içmekte fayda var.