F1 tarihi

Grand Prix Yarışları olarak tanınan ve sonradan Formula 1 adını alarak dünya genelinde milyonları ekran başına kilitleyen organizasyon, 2010 yılı istatistiklerine göre dünya genelinde 527 milyon insan tarafından izlenmiştir. Tek kişilik ve tekerlekleri açıkta olan araç yarışları arasında en hızlı ve en prestijli yarışı olan F1, araç pilotları açısından da en üst düzey sürücülerin yarıştığı bir organizasyondur. Bir yıllık sezonu içerisinde her bir ayağına Grand Prix denen yarışlardan oluşan F1, pilotların her ülkede farklı pistlerde yarıştığı oldukça büyük ölçekli bir yapıya sahiptir.

Bir yılda düzenlenen tüm Grand Prix yarışları sonucunda F1 yarışlarına katılan markalar arasında Takımlar Şampiyonası ve F1 pilotları arasında Pilotlar Şampiyonluğu isminde iki farklı ödül sahibini bulur. Takımlar ve bu takımlar adına yarışan pilotlar her ülkede düzenlenen Grand Prix yarışlarında aldıkları derece göre belirli bir puan alır ve yıl sonunda tüm Grand Prix yarışlarının tamamlanması ile bu puanlar toplanarak sezonun markalar ve pilotlar alanında şampiyonu belli olur.

Formula 1 yarışları başkanlığını Jean Todt’un yaptığı Uluslararası Otomobil Fedarasyonu(FIA) tarafından organize edilmektedir. Geçmiş yıllarda genellikle F1 yarışları için Avrupa merkezli Grand Prix’ler düzenlenirken son on yıl içerisinde Formula 1 Grand Prix yarışları Türkiye’nin de aralarında olduğu dünyanın pek çok farklı ülkesinde de düzenlenmektedir. F1 yarışlarının dünyanın farklı ülkelerine yayılmasındaki en büyük neden bu yarışların dünyanın genelinde takip edilmesini sağlamak olduğu gibi, AB üyelerindeki bazı yasalarla belirlenen bazı durumların Asya ve Amerika’da daha esnek olmasıdır.

Ölümle sonuçlanan bazı kazalar ve AB ülkelerinde tütün ürünlerinin reklamının yapılmasının yasak olması gibi sonuçlar, F1 yarışlarının dünyanın farklı yerlerinde yapılması neden olmuştur. 100 yıla yakın bir tarihi olan F1 yarışları, 1920’lerde yapılan Avrupa Grand Prix Yarışları’nın zaman içerisinde kimlik değiştirmiş halidir. Bu zamanlarda Formula kelimesi tüm yarışan takımların uymak zorunda olduğu kriterleri belirten bir kelime olarak kullanılıyordu. 2. Dünya Savaşı’ndan sonra yeniden başlayan ve kuralların yeniden şekillendirilmesiyle bu tanımın adı Formula 1 haline gelmiş ve günümüze kadar da yarışlar bu isimle anılmıştır.