Evde tarhana yapımı

Kış aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan tarhana, belki de Anadolu’nun zengin mutfak kültürünü en iyi yansıtan çorbalardan biridir. Yapımındaki emekten ötürü lezzeti de bir başka olan tarhana çorbası, Anadolu’nun birçok farklı yöresinde yapılmaktadır. Her yörenin kendine has apayrı bir lezzete sahip olan tarhanası olduğundan, tarifte genel olarak tadı bilinen ve ülkemizde en yaygın pişirilen tarhana çorbasının tarifi verilmeye çalışılmıştır. Her yemekte olduğu gibi tarhana çorbasına farklı ilaveler yapabilir ve böylece kendi damak tadınıza göre daha farklı lezzetler yaratabilirsiniz. Son olarak kullandığınız malzemelerin (giderek daha da zorlaşsa da…) organik olmasının, yapacağınız tarhananın da lezzetini büyük ölçüde etkileyeceğini unutmayın.

Malzemeler;

  • 1 kg. domates
  • 1 kg. soğan
  • 1 kg. salçalık biber
  • 3 adet çarliston biber
  • 2 adet acı kırmızı/yeşil acı biber
  • 1 kg. “doğal” yoğurt
  • 3 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1 demet maydanoz ve dereotu
  • Nane, kekik, karabiber, pul biber, kimyon ve tuz
  • Un (malzemenin aldığı kadar)

Hazırlanışı;

Genişçe bir tencerenin içine yemeklik doğradığınız soğan, biber ve domatesleri atın. Çok az sıvı yağla karıştırarak pişirmeye başladığınız domatesler kısa süre içinde suyunu salacağından, malzemeler domates suyunda pişecektir. Tüm malzeme yumuşayınca kadar kullandığınız tencere ve ocağa da bağlı olmak üzere yaklaşık olarak 14-15 dakika, arada karıştırarak pişirmeye devam edin. Soğan, biber ve domatesleri tencereden alın ve dilerseniz eski usul kevgirden geçirerek dilerseniz de daha pratik bir biçimde robot kullanarak malzemeyi püre haline getirin. Daha önceden haşladığınız ve “kabuklarını ayıkladığınız” nohudu da robotla çekin ya da kevgirden geçirin.

Ayrı bir kabın içinde 1 kilogram yoğurdu koyun ve tuzla beraber tüm baharat karışımını ekleyerek iyice karıştırın. Yoğurtla baharatlar homojen bir karışım haline geldikten sonra karışıma çok ince doğradığınız dereotu ve maydanozu da ekleyin. Ayrıca bazı yörelerde dereotu ve maydanoz sapları ayıklanmadan domateslerle birlikte de pişirilmektedir. Derin bir kabın içine pişirdiğiniz ve püre haline getirdiğiniz domates karışımı ile yoğurdu ekleyin ve son olarak nohut ezmesini de ilave edin. Tüm malzemeyi iyice karıştırın ve tarhananızın tuzuna son bir defa bakın. Bu aşamada tarhananıza dilerseniz baharat takviyesi de yapabilirsiniz.

Tarhananın koyu kıvamlı bir hamur haline gelmesi için malzemenin aldığı kadar un ilave edin. Tarhanayı yoğurarak un kıvamını ayarladıktan sonra mayalanma işlemi başlayacaktır. Üzerini nemli bir tülbentle örttüğünüz tarhananızı serin ve doğrudan güneş görmeyen bir yere alın. Kullanılan malzemenin türüne ve ortam şartlarına göre tarhananın mayalanması 1-2 hafta sürecektir. Bu süre zarfında günde bir defa hamurunuzu yoğurarak havalanmasını ve daha yoğun kıvam almasını sağlayabilirsiniz. Bu arada hamuru arada parçalamayı unutmayın çünkü tek parça halinde kuruyan hamuru ya da büyük hamur parçalarını daha sonra ufalamakta zorlanabilirsiniz.