Evde simit yapımı

evde simit yapımıİzmirlilerin ısrarla “gevrek” dediği simit, çayla birlikte tartışmasız ülkemizin en yaygın tüketilen milli lezzetlerinden biridir. Evde simit yapımı fikri ilk bakışta oldukça zor bir uğraşa kalkışmak gibi görünse de, aslında birkaç püf noktasına dikkat ederek fırından yeni çıkmış sıcacık ve gevrek ev yapımı simitlerle kahvaltı sofraları şenlendirilebilir. Simit yapımının olmaz olmazlarından olan pekmezin ve susamın kalitesi ise evde yapılan simidin de lezzetini önemli oranda değiştirecektir. Bu sebeple kaliteli bir üzüm pekmezi ve mümkün olduğunca organik susam kullanmaya çalışılması tavsiye edilir.

Malzemeler;

  • 1 paket yaş maya
  • 2 su bardağı ılık içme suyu
  • 1/2 çay bardağı Ayçiçek yağı
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un
  • 2 yemek kaşığı üzüm pekmezi
  • Susam

Hazırlanışı;

ev yapımı simitHamur yapımına mayayı hazır hale getirerek başlayın. Yaş mayanın daha fazla verim vermesi için doğrudan hamura değil, öncesinde suda eritilerek kullanılması gerekir. Ayrıca kullanılan suyun ılık olması da mayanın daha hızlı bir şekilde hamura işleyerek mayalanma yani hamurun kabarmasını sağlayacaktır. Maya bakterilerinin ihtiyacı olan enerjiyi bulabilmesi için 2 su bardağı ılık içme suyun içine 1 çay kaşığı şeker de atılması gerekir. Bu şekilde ılık suyun içine mayayı ve şekeri ilave ettikten sonra parmaklarınızla mayayı ezin ve suyun içine eritin. 2 su bardağı ılık içme suyunda eriyen mayayı derince bir kabın içine boşaltın ve aldığı kadar un ekleyin. Klasik olarak kulak memesi kıvamında bir hamur elde ettiğinizde tuzu da ilave edin.

Hamura ilk aşamadan tuz elmeniz halinde tuz mayalanmayı geciktirecektir. Bu sebeple hamuru dinlendirmeye almadan son yoğurmadan önce tuz eklemeniz, hamurun daha hızlı kabarmasını sağlayacaktır. Tuzun da eklenmesinin ardından azar azar Ayçiçek yağını ekleyerek son yoğurmaya geçin. Yarım çay bardağı sıvı yağı hamura azar azar ekleyerek tamamen yedirdikten sonra kabın ağzını streç ile kapayın ve hamuru kabarması için en az 40-45 dakika dinlendirin. Hamur kabardıktan sonra küçük toplar kopartarak avuç içinizle bu küçük hamur toplarını ince uzun şeritler haline getirin. Hamura simit şekli vermek belki de evde simit yapımının en zor kısmıdır ancak birkaç denemeden sonra şerit haldeki iki hamuru birbirine dolayarak kolayca simit formu elde edebilirsiniz.

Simit hamurlarının sığabileceği bir tabağın içine üzüm pekmezi dökün ve çok az su ekleyerek pekmezi sulandırın. Ayrı bir tabağın içine susamları döktükten sonra hamurları önce pekmeze sonra susama batırın. Simitlerinizi önceden yağladığınız fırın tepsisine dizin ve 200 dereceye ayarladığınız fırına verin. Her fırının pişirme alışkanlığı farklı olduğundan simitlerinizi arada kontrol edin. Yaklaşık olarak 8-10 dakika içinde gevrek ve sıcak simitlerinizi afiyetle yemek için hazır olacaktır.