Evde doğal ekmek yapımı

Temel bir besin maddesi olan ve ülkemizin dünya çapında en çok tüketen ülkeler arasında yer aldığı ekmek, ilk bakışta fırınlarda yapıldığı için evde yapılması çok zormuş gibi görünen bir gıdadır. Aslında evde doğal ekmek yapımı zor olmadığı gibi, yalnızca daha önce bu konuda deneyim sahibi olunmadığı için ilk denemede bir takım acemilikler yaşanması söz konusu olabilir. Bazı tariflerde “ekşi maya” olarak ifade edilen ön mayalandırma elemanı kullanılsa da, sizler “instant maya” kullanarak da oldukça lezzetli ekmekler yapabilirsiniz. Tarifte verilen ölçülerde çok küçük oynamalar yapılması alınacak sonucu çok fazla etkilemese de, çok fazla ya da eksik kullanım mayalanma sürecinin aksamasına neden olabilir.

Ekmek mayası için gerekli malzemeler;

  • 1 Su bardağı (250 ml) un
  • 100 ml içme suyu
  • 1/4 tatlı kaşığı instant maya

Ekmek hamuru için gerekli malzemeler;

  • 400 gram un
  • 40 gram kepekli ya da tam buğday unu
  • Ekmek mayası
  • 1 Su bardağı (250 ml) içme suyu
  • 1 Tatlı kaşığı tuz
  • 1 Tatlı kaşığı instant maya

Hazırlanışı;

Ekmek hamurunuza kepekli ya da tam buğday unu katmadan da ekmek yapabilirsiniz. Bunun için tarifte verilen miktar kadar normal un eklemeniz yeterli olacaktır. Ekmek yapımı için öncelikle mayanızın hazır olması gerekir. Bunun için derince bir kabın içine ekmek mayası için gereken tüm malzemeler konur. Tüm malzemeyi homojen bir karışım haline gelinceye dek karıştırın ve kabın ağzı streç ile kapatılır. Hava almadığından emin olduğunuz ekmek mayasının kullanım için hazır hale gelmesi için 7-8 saat beklemesi gerekmektedir. Kabın ağzını açtığınızda etrafa ekşi bir koku gelmesi normaldir zira bu işlem mayalanma sürecinin doğal bir sonucudur.

Ekmek hamuru için tercihen mutfak tezgahınızın üzerine ya da derince bir kabın içine gereken tüm malzemeleri koyun. Mayayı da hamur malzemesinin içine ekledikten sonra yoğurma aşamasına geçeceksiniz. Bu aşamada unutulmaması gereken, kullanılan malzemeye ve ortam sıcaklığına göre hamurun kıvamında küçük değişimler olabileceğidir. Hamuru yoğurmaya başladığınızda cıvık bir kıvam alırsa un, katı olursa da az da olsa su ekleyerek arzu edilen hamur kıvamını tutturabilirsiniz. “Tuz mayalanma sürecinin son aşamasında eklendiğinde daha iyi sonuç verdiğinden” hamur kıvam aldıktan sonra ilave edilir. Bu şekilde yaklaşık olarak 14-15 dakika boyunca yoğurdunuz hamurunuz hazır hale gelecektir.

Pişirme;

Ekmek hamurunuzu fırın tepsisine ya da dilediğiniz ısıya dayanıklı kaba aldıktan sonra en az 10 dakika dinlendirmeniz gerekir. Bu aşamadan sonra ekmeğinizi önceden 240ºC’ye ayarladığınız fırında 15-20 dakika kadar pişirmeniz gevrek bir tat için yeterli olacaktır. Son olarak her fırının pişirme biçiminin farklı olduğunu ve arada ekmeğinizi kontrol etmeyi unutmayın. Şimdiden afiyet olsun…