Diyaframın görevleri

Göğüs kafesine bağlı olarak çalışan bir kas olan diyafram, beyine diyafram sinirleri aracılığı ile bağlanan solunum sisteminin en önemli parçalarından biridir. Karın boşluğu ile göğüs boşluğunu birbirinden ayıran kas ile kiriş karşımı bir yapıya sahip olan diyafram, göğüs kafesinin hareketlerini kontrol eder. Nefes alıp vermeyle kasılan ve gevşeyen diyafram, solunum sisteminin etkili bir şekilde çalışmasını sağlar. Nefes alınmasıyla birlikte kasılarak karın boşluğunun üzerinde düz bir hale gelen diyafram, nefes verilmesiyle birlikte göğüs boşluğuna doğru gevşeyerek kubbe görünümü alır.

Fizyolojik olarak göğüs boşluğu ile karın boşluğunu birbirinden ayıran diyafram, kas yapısı nedeniyle karın kası olarak da tanımlanır. Nefes alıp verirken göğüs kafesinin hacminin artmasını ve azalmasını sağlayan diyafram, üstlendiği bu görevle akciğerlerdeki iç basıncın artmasını ve böylece yaşamın devamlılığı için hayati önemi olan oksijenin vücuda alınmasını sağlar. Diyaframın kasılıp gevşemesiyle birlikte hacmi artan ve azalan göğüs kafesindeki iç basınç değer artar ve akciğerlerdeki karbondioksit gazı da bu şekilde dışarı atılır.

Yaşam için kritik önemi olan Oksijenin akciğerlere alınmasını ve zehirli karbondioksitin vücut dışına atılmasını sağlayan diyafram, üstlendiği bu görevlerle solunum sistemi için hayati öneme sahip olan bir kastır. Diyafram kasının kasılmasıyla birlikte göğüs kafesindeki iç basınç artarak akciğerlerdeki karbondioksit gazı dışarı atılırken, diyaframın gevşeyerek düzleşmesiyle de göğüs kafesindeki iç basınç düşer ve vücuda Oksijen alınır. Solunum işlemi sürekli devam eden bir faaliyet olduğundan, diyaframda yaşam boyunca durmadan çalışır. Doğumdan itibaren durmaksızın çalışmaya başlayan diyafram kasının işlevini yerine getirememesi, canlının dışarıdan müdahale olmadan kendi başına yaşamını sürdürememesi manasına gelmektedir.

Her nefes alımında diyafram kasının kasılıp gevşemesiyle birlikte diyaframın bağlı olduğu göğüs kafesi de hareket eder. Çizgili kaslar ailesinin bir mensubu olan diyafram, insan istekleri doğrultusunda çalışmaktadır. Göğüs boşluğunda bir vakum etkisi oluşmasını sağlayan diyafram, dış ortamdaki havanın vücuda alınıp verilmesini kontrol eder. Diyafram solunum sisteminin kontrolünü sağlayan en önemli kas olsa da, omurgalar arasındaki kaslar ve boyun kasları da vücuda hava alınıp verilmesinde yardımcı rol üstlenir. Zira yalnızca diyafram kasının kullanılarak göğüs boşluğunun hareket ettirilmesi metabolizmanın çok daha fazla enerji kullanmasına neden olacağından, solunum faaliyetlerine diyaframa yardımcı olan farklı kaslar da bulunmaktadır. Ancak bu kasların solunum hareketlerine etkisi oldukça azdır ve temel görevi diyafram üstlenmektedir.