Ders çalışma teknikleri

Verimli bir şekilde ders çalışma, okul hayatının ilk dönemlerinden başlayan ve tüm eğitim hayatı boyunca kişinin eğitim alanındaki başarısını şekillendiren bir alışkanlıklar bütünüdür. Lise döneminden üniversiteye kadar her zaman gerekli olan doğru ders çalışma teknikleri, kişinin bilgi edinme süresini ve edindiği bilginin kalitesini belirleyen en önemli faktörlerden biridir. Doğru şekilde uygulanan verimli bir ders çalışma programı, aynı zamanda öğrenilen bilgilerin daha uzun süre hatırlanmasını da sağlayacaktır.

Ders çalışma teknikleri arasında sürekli söylenen ve birçok öğrencinin defalarca duyduğu “ara vererek çalışma” kavramı, genel olarak herkes için sabit değerler ile belirlenebilecek bir uygulama biçimi değildir. Birçok kişiye verilen tavsiye; her 30-40 dakikada bir ara verilmesi şeklindeyken, yapılan bilimsel araştırmalar çalışma süresiyle verimlilik arasındaki bağlantının her insan için farklı olduğunu ortaya koymuştur. Bu nedenle verimli bir ders çalışma süresi geçirmek için kişinin öncelikle kendi uygulamasını geliştirmesi gerekir.

Kesin olarak her öğrenciyi kapsayacak şekilde bir dakika verilmesi mümkün olmamasına rağmen yapılan çalışmalar, 1 saatlik çalışma süresinden sonra insanların büyük bir çoğunluğunda dikkat dağılması ve sıkılmaya bağlı olarak çalışma verimliliğinin düştüğünü göstermektedir. Bu nedenle ideal olarak belirlenen çalışma periyotları 1’er saatlik dilimler olarak tanımlanmıştır ve her bir saatin sonunda 5’er dakikalık araların verilmesi tavsiye edilmektedir. Her öğrencinin bu bir saatlik dilim içerisinde ne kadar süre boyunca konsantrasyonunu kaybetmeden verimli bir şekilde ve kesintisiz olarak çalışabildiği saptaması ve kendi çalışma periyodunu belirlemesi en doğru teknik olacaktır.

Ders çalışma süresi kadar verilen aralarda hem bedensel hem de zihinsel rahatlama açısından son derece önemlidir. Kısa süreli verilen aralar dikkatin yeniden toplanmasını sağlar. Ayrıca biyolojik olarak da verilen kısa aralarda öğrencinin birkaç dakikalığına ayağa kalkması ve hareketlenmesi dolaşım sisteminin hızlanmasına yardımcı olarak, beyne giden oksijen miktarının da artmasına neden olacaktır. Uzmanlar ders çalışırken verilen aralarda mümkün olduğunca çalışma masasının başından kalkılmasını ve birkaç dakikalığına farklı bir ortama girilmesini tavsiye etmektedir.

Ders çalışma teknikleri açısında çok önemli olan çalışma araları, ancak 5’er dakikalık periyotlarda verimliliğin yüksek olmasını sağlar. Bunun için yarım saat ders çalıştıktan sonra bir yarım saatte ara vermek, zihnin dağılmasına ve öğrenilen bilgilerin çok çabuk bir şekilde unutulmasına neden olacaktır.