Çekingenliğinizle savaşmayı öğrenin!
Hayatın mücadeleyle tamam olacağını herkes iyi bir şekilde anlamalı. Başarılı olmak kim ister? Bu sualin ne kadar saçma olduğu çok açık. Şayet güzele hasret yaratılan bir yürek, herkeste fıtrat olarak var. Yani insan her attığı okun başarıya saplanmasıyla ancak mutlu olabilir. Ama bunu gerçekleştirmek için kimileri hayat mücadelesi içerisinde eksik ve zayıf yönlerini geliştirip, disiplin altına alırken, kimileri bundan mahrum bir şekilde kafesine çekilir.
Ama her kafesine çekilenin içerisinde başarıya hasret olan bir yan olduğundan, yine de en büyük hayali ve susadığı tek şey, başarı olur. Tam anlamıyla bu başarıya ulaşma fıtratını insan içerisinde söndüremez. Dışarıya çıkartıp, “bende buradayım” diyerek haykırmak ister. Buna engel olan bazı durumlar, kendisini arka sahnelere itmesine sebep olur. O zaman bu tür kimselerin aklı selim bir şekilde düşünerek hareket etmeleri gerekir. Kendilerini başarıya ulaştırmak için başarmaları gerekenin ilk olarak ne olması gerektiğini anlamaları gerekir.
İlk olarak başarıya tamamen engel olanın çekingenlik olduğunu unutmayın. Çekingenlik karakter bozukluğu e psikolojik bazı nedenlerden ötürü meydana geldiği açık. Ama bunu aşmak için psikolojik bir destek almaya gerek yok. İnsan kendisinin doktorudur unutmayın. Yapmanız gereken içinizde bulunan bu çekingen kişinin söylemlerini tespit etmek ve sorgulamak.
İfadelerim kimsenin alakasını çekmiyor ve çekmeyecek, birinden yardım veya bir şey istersem ona rahatsızlık veririm, birileri benimle alay edebilir, birileri benim yanlış adım atmamı istiyor, herkesin gözü bende, rezil olabilirim, konuşmak bana göre değil… Bu ifadelerin hepsi birer yıldırma psikolojinin ürünü. Ancak insan bunlarla ilelebet hayatını tanzim edemez. Çünkü Allah insanın içerisine geliştirmesi adına en güzel fıtrat programını bağışlamıştır. Bu fıtrat perdesi, insanın başarıyı nasıl yakalayacağını ifade eden ve onu sürekli canlı tutan bir çekirdekle bezenmiş. İşte bu çekirdek, daha doğrusu tohum, yeşermek için mücadeleyi, çoğalmak için de Allah’ın vaadi olan “Sizin için ancak çalışıp, kazandıklarınız vardır” ayetindeki hareketi yani çalışmayı bekliyor.