Benjamin bakımı

Narin yapraklı tropikal bir bitki olan Benjamin, günümüzde birçok tasarımcı tarafından önemli bir tasarım objesi olarak görülmektedir. Benjamin yetiştiren birçok insanın ortak sorunu olan yaprak dökme, bu bitkinin bakımının çok zor olduğunun düşünülmesine neden olmuştur. Oysa birkaç noktaya biraz daha fazla özen göstererek sonra derece sık yapraklı ve çok hoş görünen bir Benjamin’in keyfine varmanız mümkün. Benjamin tropikal iklimde yetişen bir bitki olduğundan, yağışın düzensiz olduğu ve havanın her zaman sıcak olduğu bir ortama adapte olmuştur. Bitkinin yaprak dökme sorununun temelinde de bitkinin kalıtsal özelliği yer almaktadır.

Sonbaharın son aylarında Benjaminlerin yaprak dökmesi oldukça normal bir durumdur ki, bitki bu şekilde kendini kış mevsimine hazırlar. Ancak Nisan ayından itibaren yaprak dökmeye başlayan bir Benjamin, çok büyük bir ihtimal ile size yeterince sulanmadığını söylemeye çalışıyordur. Bahar aylarından itibaren bitkiye yeterli su vermemeniz durumunda Benjamin anavatanında olduğu gibi yağışsız bir tropikal döneme girdiğini düşünür ve ortama adapte olmak için yaprak dökmeye başlar. Bunun dışında Benjamin bakımında dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da, bitkinin hangi dönemlerde gelişimini durdurduğunun bilinmesidir.

Benjamin yetiştiren çoğu insan uzun zamandır bitkilerinin büyümediği ve adeta belirli bir boyda takılıp kaldığını söyler. Sonbaharın gelmesiyle birlikte tüm Benjaminler gelişimlerini geçici bir süre için durdurur ki bu durum oldukça normaldir. Kış aylarının gelmeye başlamasıyla bitkinizin yeniden faal duruma geçmesi için birkaç saat dahi olsa kış güneşi alan bir yere koymanız ve bitkinin bulunduğu ortamı günde bir defa 5-10 dakikalığına havalandırmanız yeterli olacaktır. Bu havadar ortam ve güneş ışığı bitkinizin kendini yeniden gelişim sürecine alması için yeterli olacaktır. Bu arada kış aylarında havanın çok soğuk olduğu günlerde havalandırmayı kontrollü yaptığınızdan da emin olmanızda yarar var.

Ayrıca Benjamin bakımında toprağın asit değerine de büyük özen gösterilmesi gerekir. Yanlış gübrelerin kullanılması ile yükselen asit değerine çok çabuk tepki veren Benjamin, köklerinin ve gövdesinin zarar görmemesi için gelişimini durdurur. Bu tür yanlış gübreleme nedeniyle topraktaki besin değerinin aşırı miktarda yükselmesi halinde, birkaç hafta boyunca Benjamin’e normalde verdiğinizden biraz daha fazla su verin. Böylece fazla su toprağın daha hızlı temizlenmesini sağlayacak ve bitkiniz yeniden gelişim sürecine geçecektir.