Afrika Menekşesi bakımı

Evde çiçek yetiştiren herkesin favorilerinden biri olan Afrika Menekşesi, genellikle çiçek açma konusunda oldukça nazlı ve bakımı zor bir tür olarak bilinir. Menekşelerin genelinde olduğu gibi Afrika Menekşesi’nde de sulama, sıcaklık, ışık ve nem gibi bir takım etkenler, bitkinin çiçek açmasını doğrudan etkiler. Tıpkı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en yaygın yetiştirilen menekşe türlerinden olan Afrika Menekşesi’nin çiçek açmaması, çok büyük bir ihtimal ile yetersiz güneş ışığı almasından kaynaklanır.

Afrika Menekşesi’nin çiçek açmama nedenleri arasında her zaman birinci sırada gelen yetersiz güneş ışığı, bazen de yanlış anlaşılır ve bitki doğrudan güneşin önüne konur. Bu menekşe türünün özellikle güneş ışınlarının dik açı ile geldiği öğlen saatlerinde doğrudan ışık almaması gerekir. Afrika Menekşesi’nin ideal ışık alma süresi 10 ile 14 saat arasındadır. Bu tür ışığı her ne kadar çok sevse de, yine de öğlen saatlerinde panjur, jaluzi, perde ya da başka bir çiçekle direk ışıktan korunmalıdır. Hatta eviniz yeterli güneş almıyorsa Afrika Menekşesi’nin çiçek açması için Floresan ışığı ile takviye dahi yapabilirsiniz.

İdeal yetişme sıcaklı 20 ile 25 derece arasında olan Afrika Menekşesi, ani sıcaklık düşüş ve yükselişlerinden de çok çabuk bir şekilde etkilenir. Özellikle 30 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda Afrika Menekşelerinin çok kısa bir süre içerisinde ölebileceği de unutulmamalıdır. Nem dengesinin de titizlikle takip edilmesi gerektiğinden, bu çok fazla nem sevmeyen bitkinin %40-50 nem oranında yetiştirilmesi ideal seçim olacaktır. Günümüzde yaygın bir şekilde bulunan seramik saksılar Afrika Menekşesi’nin hızlı bir şekilde gelişmesini sağlayacağı gibi, temizliğine dikkat ettiğiniz bir plastik saksı da işinizi görecektir.

Afrika Menekşesi yetiştirirken yapılan hatalardan bir diğeri de, saksı değiştirmek için acele edilmesidir. Bitkinin kökleri saksının tamamını kaplamadan yapılacak saksı değişiklikleri, bitkinin çiçek açma süresini ciddi derecede etkileyecektir. Afrika Menekşeleri köklerinin saksının kenarına ulaştırmadan asla çiçek açmaz ve gelişim sürecine devam eder. Ayrıca gübreleme yapılmaması ya da gübrenin eksik atılması da Afrika Menekşesi’nin çiçek açmamasına neden olabilir. Azot, fosfor ve potasyum oranı dengelenmiş gübrelerin tercih edilmesi ve bitki köklerinin yakılmamaya özen gösterilmesi, Afrika Menekşesi’nin göz alıcı çiçeklerini tam zamanında açmasını sağlayacaktır.