Badem ve badem yağının yararları

Dünyanın en büyük badem üreticilerinden biri olan ülkemiz, bu insan bedenine onlarca faydası olan yemişin en çok tüketildiği coğrafyalardandır. Diş, Taş, Gababağ, Şeytan Payamı, Acıpayam ve Nurlu olmak üzere 6 çeşidi bulunan badem genellikle kuru yemiş olarak tüketilse de, yağının gerek gıda olarak gerekse de hariciden kullanımı muazzam derece yararlıdır. Yaklaşık olarak %55’i yağ olan bademin %15 kadarı da nişastadan oluşmaktadır. Mineral yönünden zengin olan bademin tam bir vitamin deposu olduğu da söylenebilir. E Vitamini, Demir ve Kalsiyum yönünden zengin bir gıda maddesi olmasının ötesinde yağı da gerek cilt gerekse de saçlar için oldukça yararlıdır. Tatlı bademden ziyade Acıbademin yağı daha yoğun bileşenli olduğu için daha yararlı olarak düşünülse de, “fazla alınması halinde zehirlenmeye neden olabilmektedir”.

Acıbadem yağı muhakkak kontrollü olarak alınması gereken ve yüksek doz tüketim söz konusu olduğunda zehirlenme ihtimali bulunduğu için hekime başvurulması gereken bir badem çeşididir. Ancak kontrollü olarak kullanıldığında çok zengin E Vitamini içerdiği için hücre yenilenmesine destek olan Acıbadem, cildin erken yaşlanma etkilerine karşı da koruma geliştirmesini sağlar. Cilt üzerindeki olumlu etkileri birçok defa ortaya konan ve günümüzde etkileri hala araştırılan Acıbadem, cildin esnek bir yapı kazanmasına ve daha sağlıklı bir biçimde çalışmasına büyük destek sağlar. Karbonhidrat yönünden oldukça zengin olan bademin içinde yüksek oranda lif, Fosfor, doymamış yağ asitleri, Potasyum, Demir, Kalsiyum, Çinko, Magnezyum; A, B, C ve E Vitaminleri bulunur.

Her insan için verilebilecek en güzel ölçü kendi avuç içidir ve bademin de her gün düzenli olarak bir avuç içi kadar tüketilmesi halinde birçok hastalığa karşı koruma sağlayacağı söylenmektedir. Günlük mineral ve vitamin ihtiyacının karşılanmasını sağlayan badem, yağıyla da şifa dağıtmaya devam eder. Antioksidan etkiye sahip olduğu için cilt için son derece yararlı olan acıbadem yağı, bağışıklık sisteminin de desteklenmesini sağlan E Vitamini ve Manganez yönünden zengindir. Fosfor ve B2 Vitamini içerdiği için kontrollü olarak tüketilmesi halinde beden için oldukça yararlıdır. Safra taşı oluşumunu engellemekten kolesterol seviyesini düzenlemeye, mineral ihtiyacının karşılanmasından kilo vermeye yardımcı olmaya, bağışıklık sisteminin güçlenmesinden cildin gençleşmesine birçok yararı olan bademin herkes tarafından “belirli bir ölçüde” tüketilmesi gerekir. Zira bademin yüksek kalorili bir besin olduğu ve bu nedenle de fazla tüketiminin kilo sorunlarına neden olabileceği unutulmamalıdır.