4 önemli hafıza tekniği
Çağımızın önemli bir hastalığı olarak yayılan unutkanlık, birçok öğrenme metoduyla şifa bulmakla ortadan kalkıyor. Bunun için çeşitli bitkisel destek tedavileri olsa da, hafıza teknikleriyle beynin nasıl daha kolay algıladığı çalışmalarından derlenen tekniklerle de, unutkanlık problem olmaktan çıkarılabilir. Söz konusu hafıza tekniklerinden kısaca bahsetmek istiyorum.
Akrostiş metot:
Hepimizin belki de eğitim hayatı boyunca yaptığı ama adını bilmediği bir metot. Söz konusu metot, öğrenilecek bilgilerin ilk harflerinden anlamlı bir kelime türeterek, bilginin hafızaya alınmasını imkanlı hale getirir. Bazı akrostiş kelimeleri anlamsız olabilir. Bu durumda hafıza da durması anlamlı olana göre daha zordur. Öğrenilecek olan bilgileri ilk harflerini anlamlı bir seri haline getirmek için, kendi tecrübe ve bilgilerinizden, meşhur kısaltmalardan yararlanmayı deneyin.
Bağlama metot:
Söz konusu bilgiler maddeler halindeyse ve sıra önemliyse, yapılması gereken bu hepsinin görsel bir bağlantıyla birbirine kafada bağlanmasıdır. Bu durumda her madde için ilgili bir görsel belirlemek gerekir. Bu görsellerin sizde çağrıştıracağı bilgi, öğrenmek istediğiniz madde ile az da olsa alaka uyandırmalı. Bu alakayı siz kendi beyniniz de kurgulamış olmalısınız.
Yerleşim metot:
Bu metot, çok uzun zamanlar kullanıla gelmiş bir usulü ifade ediyor. Yapılması gereken bildiğinizden emin olduğunuz konuları, öğrenmek istediklerinizle ilişkilendirebilmek. Böylece ana adres çok iyi bildikleriniz, gidilecek adreste öğrenmek istedikleriniz oluyor. Sahip olduğunuz bilgilerle öğrenmek istediğiniz bilgileri pekiştirebilmek adına, yorum ve muhakeme yeteneğinizi kullanmanız yeterli olacak. Bu şekilde hem bilgileri hafıza eklemiş, hem de konuya vakıf olma durumunuz artacak.
Asma metot:
Bu da, etrafınızdaki nesneleri, öğrenmek istediklerinize etiketlemek suretiyle yapılabilecek bir öğrenim metodu. Etrafınızda var olan nesneleri, bilgilerle eşleştirmek, beyinde çağrışımların basit şekilde kayıtlanmasını sağlıyor.
Bu 5 metot ile sınırlı olmayan hafıza tekniklerinden, kolayınıza veya mantığınıza yatan birini kullanmak için kendinizi geliştirmeniz, ileri de öğreneceğiniz bilgileri daha çabuk hafıza almanıza yarar.