Kişilik Bozuklukları

Paranoid Kişilik Bozukluğu

Diğer insanlardan sürekli kötü bir davranış bekleme bozukluğudur. Şüpheci yaklaşımlar söz konusudur. Güvenme duygusu yok denecek kadar azdır. Erkeklerde daha fazla görülür.

Şizoid Kişilik Bozukluğu

Bu bozukluk görülen kişiler sosyal ortamdan uzak yaşarlar. Duygularını ifade etmekte sorun yaşarlar. Hep aynı işle meşgul olurlar. Yakın arkadaşları olmaz. İlaç tedavisi ve psikoterapi yöntemleri ile tedavi edilmeye çalışılır.

Antisosyal Kişilik Bozukluğu

Temel belirtileri suç işleme eğilimi, sürekli yalan söyleme, dürtüsellik, kavgacılık, sorumsuzluk, vicdan azabı çekmemedir. 18 yaş civarında başlar ve 30 lu yaşları geçince kendiliğinden düzelme söz konusu olabilir. Tedavisi zordur ve madde bagımlılıkları da görülebilir.

Narsistik Kişilik Bozukluğu
Kendini beğenme ve öz saygı ile aşırı ilgilenmenin olduğu bozukluktur. Temel belirtileri üstünlük duygusu, beğenilme gereksinimi, kendini karşısındakinin yerine koyamama, küstahlık. Tedavisi zordur. Psikoterapi ile tedavi edilmeye çalışılır.

Bağımlı Kişilik Bozukluğu

Boyun eğen kişilik yapısı belirgindir. Başkalarından öğüt alma ihtiyacı, sorumluluk alamama, muhalefet olamama, inisiyatif kullanamama, yalnız başına kalamama temel bulgularıdır. Daha çok kadınlarda görülür.. Temelde ayrılık kaygısı/bunaltısı vardır. Tedavisi psikoterapi ile yapılmaya çalışılır.

Kendine Zarar Veren (Yenilgin) Kişilik Bozukluğu

Kişiler yaşamlarını kötü sonuçlara yönlendirirler, yardımı veya iyi sonuçları reddederler, iyi sonuçlara doyumsuz yanıt verirler. Kendilere zarar vermekten rahatsızlık duymaz; aksine hoşlarına gider. Yalnız kalmaları onlar için bir tehlikedir. Yalnız kaldıklarında kendilerine daha çok ve kolaylıkla zarar verebilirler. Yalnız kaldıklarında cesaretleri artar. Sürekli hayatla mücadele içerisinde fakat yenilen taraf kendilerinin olduklarını düşünürler.