Yurtdışında okumak zor mu, yoksa kolay mı?

Herkesin hayalidir yurtdışı deneyimi kazanmak. Hatta yurtdışında eğitim görmek. Ama bunun yüksek başarı veya cebinde parası olanlara mahsus olduğunu sananlar, kendi egitim-seruvenihayallerini çöpe atıyorlar. Şimdiki gençlerin yurt dışında okuyamaması diye bir durum asla yok. Çünkü ideallerindeki bölümleri Türkiye imtihanla kazanmak söz konusuyken, yurt dışında herhangi bir sınava girmeden istediğiniz bölüme kayıt olabiliyorsunuz. Türkiye’de sıralamaya kurban giderek, maalesef kendi bölümünü okumayanlar, seçtiği bölümden pişman olarak daha sonra yeniden hazırlanmak için para ve zaman kaybedenleri bilirsiniz. Bu durumlarla muhatap olmadan yurt dışında okuyarak, çok kolay bir şekilde eğitim hayatınızı devam ettirebilirsiniz.

Ama çok pahalı değil mi?

Aslında buda yanlış bir düşünce, çünkü Türkiye’de bir öğrencinin ortalama yıllık eğitim masrafı 10 bin liradan daha fazla. Bu paranın karşısına 5 bin lira gibi bir masrafı koyduğunuzda komik durmaz mı? evet yıllık giderlerinizin sadece 5 olacağı ülkelerde eğitim görmek, Türkiye’ye göre daha avantajlı oluyor. Mesela bu ülkelerden birisi Makedonya…

Sovyet ülkeleri arasında en çok gelişen ve modernleşen ülke olan Makedonya’da yurtdışından gelen öğrencilere de özel fırsatlar sunuyor. Şimdi bu ülkede okumak isteyenlerin diplomalarının Avrupa ve Türkiye içerisinde geçerliliğinin olduğunu da söyleyelim içiniz rahatlasın. Evet, Bologna sürecini yaşayan ülkede eğitim Avrupa standartlarında veriliyor. Öğrenciler için avantajı ise hem üniversitelerinin kalitesi hem de hayatın çok ucuz olması.

Avantaj…

Yurtdışında okuduğunuz zaman deneyiminiz ve düşünce dünyanız daha gelişmiş biri olarak mezun olur, rakiplerinizden bir adım daha önde olmuş olursunuz. Mezun olduğunuzda, en az bir yabancı diliniz, eğitim hayatınızda yaşadığınız iş tecrübeleri, geçerli bir diploma ve yurtdışı deneyimine sahip olmuş biri olarak iş piyasasına girersiniz. Farklı kültürlerle etkileşim içerisinde geçmiş bir hayat, firmalar içinde çok cazip biri olmanızı sağlar.