Rubik Küpü dünya rekoru

Ülkemizde Zeka ya da Sabır Küpü olarak da bilinen Rubik Küpü, 1974 yılında Macaristanlı bir heykeltıraş ve mimar olan Erno Rubik tarafından bulunmuştur. Mimarlık profesörü olan Erno Rubik, hareketli küçük küplerin bir yüzey üzerine sıralı dizilmesiyle oluşan küpüne ilk olarak “Sihirli Küp” ismini verdi. Rubik’ten 2 yıl kadar önce ABD’de benzer bir küp tasarlayan Larry Nichols kendi geliştirdiği bu yapboza Kanada’da patent aldı. Yani kısacası aslında tarihte birçok defa olduğu gibi bu icadın sahibi Sabur Küpü’ne adını veren Erno Kubik değil, Larry Nichols’tur.

1974 yılında yalnızca Macaristan’da kullanım için patent başvurusu yapan Erno Rubik’in Sihirli Küpü, 1980 yılından itibaren tüm Macaristan genelinde satışa sunuldu. Piyasaya sürülmeden önce bu yapboza Rubik Küpü adının verilmesi kararlaştırıldı ve ilk aşamada ürün birkaç farklı model ile satışa sunuldu. Günümüzde en çok satılan yapbozlar; 2x2x2 yüzeyli Minik Rubik Küpü, 3x3x3 yüzeyli Standart Küp, 4x4x4 yüzeyli Rubik’in İntikamı ve 5x5x5 yüzeyli Profesör Küpü olarak piyasaya sürülmektedir.

Rubik küpünde yüzey satısı arttıkça olasılıklar da arttığından, bulmacının çözülmesi için çok daha karmaşık bir algoritmanın çözülmesi gerekmektedir. 2007 yılında dünya çapında 300 milyonun üzerinde satıldığı öne sürülen Rubik Küpü, bazılarına göre dünyanın en çok satılan oyuncağıdır. Devam eden yıllarda 4 boyutlu Rubik Küplerinin piyasa çıkması ile bu inanılmaz derecede fazla olasılık barındıran yeni nesil yapbozlar birçok insanın ilgisini çekti. Ancak 3x3x3x3 yüzeye sahip dört boyutlu Rubik Küpü’nü 2007 yılına kadar yalnızca 55 kişi çözebildi. Ardından piyasaya sürülen 3x3x3x3x3 yüzeye sahip beş boyutlu Rubik Küpü ise, 2007 yılına kadar yalnızca dünya çapında 7 kişi tarafından çözülmüştür.

Günümüzde hala dünyanın dört bir köşesinde yüz binlerce insanın elinden düşürmediği bir yapboz olma özelliğine sahip olan Rubik Küpü, birçok yarışmayanın yapılmasına da neden olmuştur. 1985 yılında Budapeşte’de yapılan ilk dünya şampiyonasında Vietnamlı Minh Thai 23 saniye ile Rubik Küpü’nü en hızlı çözen kişi olarak dünya şampiyonu oldu. Zaman içerisinde kapsamı gelişen yarışma 2004 yılında Feliks Zemdegs’in katılımı ile herkesin ilgisini çektir. Feliks Zemdegs 6,65 saniyelik inanılmaz süre ile hala dünyanın en hızlı Rubik Küpü çözen insanıdır. Zemdegs aynı zamanda en hızlı 5 çözümün ortalaması alındığında da 7,89 saniyelik derecesi ile resmi rekortmen unvanını korumaktadır.