Plastik yerine kağıt bardak
Bir çok ülkede insan ve çevre sağlığı açısından plastik ve köpük bardak yerine kağıt (karton) bardaklar yaygın olarak kullanılmaktadır.
Plastik bardak, tabak ve malzemelerin sıcak yiyecek ve içecek tüketiminde kullanılması sağlığa sakıncalıdır. Plastik bardağın içine konularn 70-90 derece sıcaklığındaki içecek polimer (plastik) malzemeyi ısı etkisi ile çözerek monomerlerine ayırır. Monomerler ise insan için tehlikeli ve kanserojen bir maddedir.
Plastik bardaklara alternatif olarak görülen köpük bardağın ısıl dayanılıklığı plastiğe göre daha fazla olsada gözenekli yapısı nedeniyle 100 derecedeki sıvılar bu maddenin çözünmesini sağlayabilir. Sonuç olarak monomerik madde yine sıvıya geçeceğinden insan sağlığı için tehlike oluşturur.
Sıcak su ile en az ilişki içerisinde olan malzeme ise plastik ve köpüğe alternatif olan kağıttır. İnsan sağlığı ve çevreyi koruma adına geri dönüşümü olan kağıt bardak, bir çok ülkede sıcak ve soğuk hertürlü içeceğin satışında tercih edilmektedir. Özellikle ABD ve AB’de kağıt bardak yaygın olarak kullanılır. Ülkemizde ise henüz kağıt bardak kullanımı yeteri kadar itibar görmemekte daha çok plastik tercih edilmektedir.
bence çok güzel birşey bizim ülkemizde de yaygın olmasını çokkkk ama ççoooooookkkkkk isterim
firmanızdan kahve içmek için kullanılan kağıt ve köpük bardakalrının ebatları ve fiyatlarını yollamanız rica ediyorum…
biz kıbrısta bir beyaz eşya firmasıyız.
kampayalarımızı barkaların üzerinde göstermek istiyoruz…
bardakalrın renksiz ve renkli fiyatlarını da yollarmısınız..
karton bardak fiyatları için 0212 283 02 06 nolu telefonu ararsanız size yardımcı olabilirim ayrıca karton barda dışında karton tabak kare karton tabak ve hamburger kutularımızde mevcut bütün ürünlerimiz kartondur ve mikrodalga fırınlardada kullanılabilir .
19 şubat 2008
PLASTİK VE KÖPÜK BARDAKLARLA İLGİLİ BİLGİLENDİRME
Son yıllarda plastikten yapılan pek çok ürünle ilgili birçok olumsuz haber yayımlandı. Bu haberlerin büyük bir çoğunluğu plastik hakkında kamuoyunun bazı çevrelerce yanlış bilgilendirilmesinden kaynaklanıyor. Yapılan araştırmalar plastiğin insana ve çevreye zarar vermeyen, ayrıca tamamen geri dönüştürülebilir bir malzeme olduğunu kanıtlıyor.
Ekonomik ve kolay uygulanabilir olması nedeniyle plastik bütün dünyada kâğıt, çelik, alüminyum, ahşap, cam gibi malzemelerin yerine alternatif olarak kullanılıyor ve plastik tüketimi giderek tüm dünyada artıyor. Yaşamımızın her alanında karşımıza çıkan plastiğin tüketim oranının fazlalığı, ülkelerin gelişmişliğinin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. Çevre bilinci çok daha gelişmiş toplumlarda plastik malzemeler diğer malzemelere tercih ediliyor. Çünkü plastikler üretim, işleme ve geri dönüşüm aşamalarında en az fosil kaynaklı enerji tüketen ve çevresel etkisi en az malzemedir.
Plastik bardakların kansere yol açtığı konusunda ise öne sürülen iddiaların bilimsel dayanakları bulunmuyor. Eğer plastik bardaklar kansere yol açsaydı tüm dünyada bu bardaklarla sıcak veya soğuk içecek tüketimi olmazdı. Bütün dünyada özellikle Avrupa’da sıcak içecek (kahve ve çay) otomat makinelerinde yıllardır plastik bardaklar kullanılıyor. İstanbul ticaret odası plastik komitesi olarak bu iddiaları tamamen komplo teorisi olarak değerlendiriyoruz. Bunlar, plastiğe karşı olan bazı çevrelerin konuyu tam araştırmadan ortaya attığı, bilimsellikten ve gerçekten uzak iddialardır.
Bilimsel araştırmalarla bu iddiaların doğruluğu ispatlanmadan konuşmak, binlerce kişiye istihdam sağlayan büyük bir sektörün tümünü zan altında bırakır ki, bunu kabul etmek mümkün değil.
Sıcak veya soğuk içecek tüketiminin olduğu bardakların üretiminde gıda ile temas iznine sahip plastik malzemeler kullanılır ve gıda ile temas etmesine müsaade edilmiş plastik malzemeler kanserojen madde içermez. Gıda ile temas eden ürünler birçok izin sonrası tüketiciyle buluşuyor. Bu izinleri almış ürünlerin de insan sağlığına zarar vermeleri mümkün değildir.
Ülkemizde ve dünyada sıcak ve soğuk içecekler için kullanılan bardaklar PP, PVC ve PS bardaklardır. Bu bardakları üreten firmalar Gıda Kodeksi’ne uymak zorundalar. Bunun denetlenmesi Tarım İl Müdürlüklerince yapılır. Bardak üretici firmalar, Ankara’daki Koruma Kontrol Müdürlüğü’ne numuneler gönderir ve burada bu numuneler gerekli testlere tabi tutulur (migrasyon testi, ağır metal içeriklerinin tespiti, ppm miktarları gibi). Test sonuçları, Gıda Kodeksi’nde belirtilen limitlerin altında çıktığı takdirde, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından ürüne onay veriliyor. Bu onayın verildiğinin göstergesi olarak bardakların altına bakılabilir. Bardakların altında TKB numarası yazılıdır.
Gıda ambalajları aşağıdaki hususlardan birini sağlamadığı takdirde tüketicilere sunulamaz:
• Kullanılan hammaddelerin uluslararası gıda ile temas (food contact) sertifikasına haiz olması
• Formülasyonda bulunan diğer katkıların gıda ile temas edebilirliği ile ilgili gerekli belgelerin bulunması
• Ambalajın üretildiği yerin gerekli şartları sağlaması
Gıdaya uygun plastikleri diğerlerinden(hurda,toplama vb.) ayırmak da son derece kolaydır. Bir ürünün gıdaya uygun olabilmesi için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan izinli olarak üretilmesi gerekiyor. Ayrıca ambalaj üzerinde izin tarih ve numarası bulunmalı ve malzeme üzerinde gıdaya uygunluğunu gösteren bardak-çatal işareti bulunması gerekir.
Türkiye’de gıda ile temasta olan ambalajlar ve üretim yerleri ile ilgili izinler Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından veriliyor (bu görev 1990’lı yılların sonuna kadar Sağlık Bakanlığı’ndaydı). Bakanlık gerekli izinleri vermeden önce bir müracaat dosyası hazırlanmasını talep eder. Bu dosyada aşağıdaki belgelerin yer alması gerekiyor:
• Ürünün reçetesi
• Ürün reçetesinde bulunan girdilerin gıda ambalajına uygunluk sertifikaları
• Üretim akış şeması
• Gıda ile temasta olan ürün üretim tesisi sorumlu yönetici sertifikası
• İşyeri ruhsatı ve çalışma ruhsatı
• Çalışanlara ait portör ve gaita raporları
• İzin talep edilen ürünlerle ilgili olarak Tarım Bakanlığı Kontrol Laboratuarı’nın ürün üzerinde yaptığı muayene ve analiz raporu (migrasyon testi dahil)
Hazırlanan bu dosya ile yapılan müracaat sonunda Tarım Bakanlığı Gıda Kontrolörleri tarafından işyerinde denetim yapılır. Yapılan denetimde aşağıdaki başlıklar üzerinden rapor hazırlanır;
• Çevre (atık depolaması, çevre güvenliği ve hijyeni vs.)
• Bina (binanın genel özellikleri, hijyen ile ilgili şartları, havalandırma sistemi, böcek ve kemirgen mücadelesi yapılıp yapılmadığı, ekipman temizliği, yemekhane şartları, WC ve duş yerlerinin yeterliliği vs.)
• Alet – Ekipman
• Personel (personel sağlık raporları, iş elbiseleri ve kişisel hijyen durumları vs.)
• Personel bölümü (soyunma odaları, tuvaletlerin üretim alanının dışında bulunması, çay ve sigara için ayrı bölüm bulunması vs.)
• Laboratuar
• Depolar (depoların üretimden ayrı bir yerde bulunması, depo temizliği, depo güvenliği, depo düzeni vs.)
Tüm bu şartları sağlayan işyerlerine “Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemelere Ait ÜRETİM İZNİ BELGESİ” ve ürünlere de “Gıda ile Temasta Bulunan Materyal SİCİL SERTİFİKASI” verilir. Bu izinleri alan firmalar izin tarih ve numarasını ürün üzerinde belirtirler. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı firmaları denetleyerek belirtilen şartların sürdürüldüğünü de sürekli doğrulamaktadır. Aksi durumda izinleri iptal etmektedir. Bu nedenle şunu açıkça söyleyebiliriz ki, yukarıdaki denetimlerden geçen hiçbir ürün kansere yol açmaz. Plastik bardak üreticilerinin yukarıdaki koşulları sağlayıp sağlamadığını da Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, yapacağı düzenli denetimlerle belirlemek zorundadır.
Firmaların gıda ile temas eden ambalajlarda kullandığı plastik hammaddelerin haiz olduğu uluslararası maddelere örnek vermek gerekirse;
• Avrupa Birliği: Regulation (EC) Commission Directives 2002/72/EC, 2004/1/EC, 2004/19/EC, 2005/79/EC, 2007/19/EC
• ABD: FDA Title 21 (2005), CFR 177.1520 Olefin polymers.
Ambalajlanan gıda malzemesi ve ambalajın belirli bir süreçte karşılıklı etkileşimleri sonucu oluşan geçişlere migrasyon denir. AB yönetmeliklerine göre belli miktar migrasyona izin veriliyor. Burada önemli olan; oluşan migrasyonun gıdada belirlenen limitlerin üzerinde değişikliğe sebep olmaması ve gıdada bozulmalara yol açmamasıdır. Yukarıda numaraları verilen düzenlemeler aynı zamanda üründe müsaade edilen migrasyon limitlerinin içinde kalındığını da belgeler.
Dolayısıyla, gerek migrasyon açısından ve gerekse de toksikolojik açıdan uluslararası belirlenmiş standartlara uyan ve limitler içinde kalan materyallerden yapılmış ambalajların uygun gıda ürünleri için kullanılması kabul edilir.
Yukarıda belirtilenler göz önüne alındığında; Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan ilgili izin ve belgeleri alınmış olan ürünler gerekli uluslararası şartları sağladıkları için gıda ile temaslarında uluslararası standartlara göre bir problem olmadığı ortaya çıkar. Zira, yukarıda gerek Avrupa Birliği ve gerekse de Amerika Birleşik Devletleri’nin konu ile ilgili olarak standartlar belirlediği ve bu standartları sağlayan ürünlerin kullanımına müsaade edildiği görülüyor.
Ülkemizdeki üreticiler de bu belgelere sahip oldukları ve bu testleri sorunsuz geçtikleri için yurtdışına ürünlerini ihraç edebiliyorlar. Ülkemizde üretim yapan birçok plastik bardak üreticisi bulunuyor. Burada özellikle çok sayıda Türk plastik bardak üreticisinin, insan sağlığına büyük önem veren ve uygulamalar konusunda son derece titiz davranan Avrupa Birliği ülkelerine ürünlerini ihraç ettiğine dikkat çekmek istiyoruz.
Plastik bardakların kanser yaptığına dair iddialarda bulunabilmek için plastiklerden sıcak içecek içen deneklerde kanser çalışmasının yapılması gereklidir. Ya da en azından toplam migrasyonun yasal sınırlar içinde olup olmadığına bakılmalıdır. Bütün bunlar yapılmadan bilimsel hiçbir dayanağı olmayan iddiaları ortaya atmak bir karalama kampanyasından başka bir şey değildir. Plastik sektörünün temsilcisi olarak numuneleri testlerden geçirilmiş ve ilgili direktiflere uyumluluğu kontrol edilmiş hiçbir plastik maddenin kanser yapmadığının altını çiziyoruz.
Avrupa Birliği bu konuda bizim için önemli bir referanstır. Eğer, bu tez doğru olsaydı, Avrupa Birliği’nde şimdiye kadar plastik bardakların kullanımı yasaklanırdı. Çünkü birlik bünyesinde bu konuda sürekli araştırmalar yapılıyor. Avrupa Birliği makamları, bu tür araştırmaları finanse edip sonuçlarını yönetmeliklerine yansıtıyorlar. AB’de izin verilen bir uygulamanın bilimsel dayanağı konusunda kimsenin kuşkusu olmasın. Usulüne uygun olarak üretilmiş ve gerekli denetimleri yapılmış plastik bardakları gönül rahatlığıyla kullanmakta hiçbir sakınca yoktur.
MEHMET UYSAL
İstanbul Ticaret Odası
Plastik ve kauçuk komite başkanı
karton bardak bencede çok güzel
karton bardak dediğimiz şey, içi pe laminasyonlu kagıt bardak tır. yani kağıt bardak demek sadece kağıttan mamul bir urun değildir. kagıt bardagın iç kısmı polietilen plastik ile kaplanmıştır. dolayısı ile eğer plastik zararlı ise, sıcağa maruz kalan kağıt bardak içindeki plastik tabaka da sıcak suya intikal eder ve o zaman kağıt bardak ta zararlıdır.
bişzim üniversitede kağıt bardak kullanılıyor fakat ben onun da yüzde yüz çözüm olduğunu düşünmüyorum.kağıt bardak içindeki de plastik madde sonuçta…
Artık bardaklarda Nature Based denilen organik alternatiflerde var. Hem Avrupa hemde ABD’de kullanılıyor . Patates, seker pancari kuspesi,palmiye yaprağı ,bambu lifleri , pirinç kabuğu, mısır nişastası, soya yağı gibi GMO olmayan sebzelerin karışımıyla yapılıyor. Şeffaf bardakların üzerindeki yazılar soyadan elde edilen yeşil boyayla basılıyor. Bardaklardan sonra, tabaklar ve hatta çatal bıçak bile üretilmeye başlandı ve bu sitede hepsi ile ilgili bilgi bulunabiliyor http://www.excellentpackaging.com . Açıkcası biz bu ürünlerin ithalatı ve satışı ile uğraşıyoruz ve gözlemlediğimiz kadarıyla Türkiye’de ciddi bir sağlıklı yaşam bilinçlenmesi var. Geçmişle bugünü kıyasladığımızda görüştüğümüz firmalardaki genel fikir “ürünler sadece sebze yada ağaç lifinden yapıldığından plastik yada kağıda göre heralde daha iyidir ve maliyetler katlanılabilecek düzeyde” şeklinde değişti. Hem bilinçlenme hemde maliyetlerin düşmesiyle organik ürünlere talep arttı. Aslında kahve satan bir firmanın kağıt bardak maliyeti 0.07 bu Ecotainer ( dışı kağıt içi mısır nişastasından elde edilen Poly Lactic Acid ile kaplı) olunca 0.11’e çıkıyor yani çok önemsiz. Ancak tabi toplum bilinçlendikçe firmalar buna yöneliyor. Muhtemelen bu yazıyı okuyan herkes yukarıdaki sitede sebzelerle yapılan ürünleri görünce gözlerine inanamayacak (özellikle Spudware ve Biobag ) ve bunu çevresine anlatıp gösterecek. Dolayısıyla çok önemli insanlar biliçlenmiş olacak. Sonuçta bilinçlenmeye açık insanların Türkiye’de artık organik bir alternatifleri olduğunu bilmesi güzel…
Son zamanlarda plastik malzemelerin çevreye ve insan sağlığına verdiği zararlar üzerinde pekçok şey yazılıp çizilmiş ve insanlar maalesef yanlış bilgilendirilerek endişe ve korkuya sevk edilirken koskoca bir plastik ve ambalaj sektörü de zan altında bırakılmıştır. Bu konu hakkında ve plastiğin masumiyetini ve hatta insanlığa büyük hizmetini ispatlayan uzun yazılar yazılabilecekken, burada sadece bir iki kısa başlık olarak bilgi vermek ve daha detaylı araştırmaları insanların kendilerinin yapmalarını sağlamak gerçeklerin görülebilmesi için çok daha faydalı olacaktır.
1-kağıt bardaklar da plastik bardaklar kadar zararlıdır,çünkü onların da iç yüzeyinde PE bazlı plastik bir kaplama kullanılmıştır. Bu plastik malzemenin de bütün fiziksel ve kimyasal davranışları, plastik bardaklarda kullanılanlar la aynıdır. Yine 70-90 derece sıcaklık da plastik bardaklar da çözülen maonomer kadar monomer çözülür ve eğer varsa aynı kansorejen etkiyi gösterir.
2-Kağıt ambalajlar plastiklere göre daha fazla çevre düşmanıdır. Başka bir deyişle,plastik kağıda göre daha yeşil bir ambalajdır.Aynı işi görebilecek olan bir kağıt ambalajın üretimi sırasında plastiğe oranla %70 daha fazla hava kirliliği ve %50 daha fazla su kirliliği oluşur.
3-Konu geri dönüştürülebilirlik olduğunda tablo daha da ilginç bir hal almaktadır. Kağıdın geri dönüştürülebilmesi için plastiğe oranla %91 daha fazla enerjiye ihtiyaç duyulmaktadır. Bunun yanısıra plastiğin geri dönüşüm için toplanma kolaylığı ve daha düşük özkütle nedeniyle yeryüzünde kapladığı alanın azlığı da ayrıca diğer küçük gözüken önemli ayrıntılardır.
4-Ambalaj dışında da plastiğin diğer pek çok sektör de ve özellikle de otomobil sektöründe hafifliği sayesinde kazandırdığı avantajlar ile iyi bir çevre dostu olduğunu söyleyebiliriz.
Saygılarımla,
karton bardak üzerine firmamın logosunu yapacak üreticiler arayıyorum 0505 384 0993 numarad ilgililerle görüşebiliriz
bence tam çözüm değil bunun için yeni arternatifleri kullanmamız gerekir diye düşünüyorum … zaten plastik bardaklardan sıcak madde kullanmayın çünkü ısınıp eriyor ve daha çok zararlı hale geliyor
bence çok saçma o zaman nasıl su iççez korton erir eriyince su içemeyiz
cam bardak daha güzel kağıt bardaktansa . cam bardak yapın daha iyi …
çok işme yaradı
mrblar,
Kağıt bardaklar ile ilgili bilgi almak istiyorum. satış koşullarınız nelerdir. üzerine baskı yapabilirmiyiz.
0 542 417 74 47 bu numarayı ararsanız yardımcı olurum.Anadoludaki tek bardak üreticisiyiz.
Arkadaşlar,
Bu bilgilere dikkat edelim. İnsan sağlığı ile oynuyorlar. Ve bunlara kimse dur demiyor. Araştırmalarımıza göre kağıt bardak üretilirken içerisine sıvıyı sızdırmaması için parafin vb. maddeler sürülmektedir. Bu maddeler insan sağlığı açısından çok zararlı maddelerdir. Biliyorsunuz mum parafinden yapılmaktadır. Mum sıcaklık karşısında erir.Kağıt bardaklara sıcak içecek doldurulduğu zaman sıcaklıktan dolayı parafin vb. maddeler erir ve sıvıya karışır. Sıvı üzerinde tabaka halinde bu maddeleri görebilirsiniz. İçtiğiniz zaman vücut kimyanıza karışır ve sağlık sorunlarına (içorgan işlevsel bozuklukları) sebep olur.
Fakat köpük bardaklar(EPS=PS) sıcaklığa dayanıklıdır. Test edilmiştir. Kaynama derecesindeki suyu doldurduğunuzda köpük bardakların yapısında herhangi bir deformasyon, erime göremezsiniz. En basiti sıvı üzerinde yüzen bir tabakaya rastlamazsınız. Sıcaklığı en uzun süre muhafaza eden maddelerden biri köpük bardaktır. EPS hammaddesinden yapılır.(Genleştirilmiş polistren) Tamamı ile geri dönüşümlüdür. Hiçbir atık doğaya karışmaz. Tekrar tekrar kullanılabilir. Avrupa ve Amerikada %80 oranında köpük bardak kullanılır.Her türlü sağlık uygunluk şartnamelerine sahiptir.
Ayrıca PVC den üretilen bardak,tabak,peynir kabı vb ürünlerden uzak durulmalıdır. İçerisinde insan sağlığı açısından en zararlı maddelerden biri olan klor vardır. Klor hem ozon tabakasına hemde insan sağlığına büyük zararlar verir. PVC den üretilmiş ürünler yerine PP (polipropilen), PS (polistren) den üretilmiş ürünler kullanılmalıdır. Artık herşeyi ile yapay olan bu dünyada yapay ürünler arasındada seçici olmalıyız.
Bilgi almak isteyen herkes için: ctekin@aterpack.com maille ulaşabilirler.
Firmamız danışmanlık firmasıdır. Müşterilerimizden acil olarak, orta boy kağıt ( karton )bardak talebi vardır. İhraç kayıtlı, fiyat ve çalışma koşulları ile ilgili bilgi verebilirmisiniz. Tabi bi de en uygun fiyata nerden tedarik edebiliim. Alımlar 1 konteynır olarak başlayacaktır.
Derman Danışmanlık
Selin, 06 Nisan 2009
bencede güzel fikir ama bunu nasıl yapacağız be abii
arkadaslar ben de kagıt bardak uretımı ıle ugrasmak ıstıyorum ama bunun kagıdını nerden nasıl elde ederız fıyatı ne kadardır bılen varsa yardımcı olabılırmı sımdıden tesekkurler
bnce de böle olmalı çünkü plastikler çok zararlı plastik yerine daha fazla kağıt bardak kullanmalıyız vede anadolu da daha yeni kağı bardak fabrikaları açmalıyız.
ve aynı zanda makınasını da satmaktayım makına konusunda yardımcı olabilirim saygılar
manyak bilgi
bende bu işe girmek istiyorum dk. 40-60 arası imal edilecek makina arıyorum ayrıca bu iş hakkında pazar ve giderler imalat izinleri adet satış ve maliyetleri hakkında bilgiye de ihtiyaç var.
bu konularda bana yardımcı olacak varmı_?