Mantra nedir?
“Mantra”, Sanskritçe bir kelime olup, Türkçe karşılığı “fikir aracı” olan, dini hece ya da şiirlere verilen isimdir. İlk olarak Hindistan’da ortaya çıkan mantralar, daha sonra Budistler, Sikhler, Jainler tarafından benimsenmişlerdir.
Mantralar; psikolojik açıdan enerji sağlayan kalıplaşmış, sanatsal yönü de olan hecelerden ibarettir. Tek kelime de olabileceği gibi bir mantra birkaç kelimeden ibaret bir cümle de olabilir.
Mantralar etkilerini üç yolla göstermektedirler:
- Kelimenin ya da kelimelerin sahip olduğu tını bizzat mantranın içeriğinden bağımsız olarak etki gösterirler. Tıpkı sözlerini anlamadığımız halde beğendiğimiz şarkıları da sevebilmek, onlardan etkilenmek gibi, mantralar da sadece kelimelerin sahip olduğu bu tını sayesinde etki gösterebilmektedirler.
- Anlamı ile mantralar ikinci etkilerini gösterirler. İçeriğin sahip olduğu ve yansıttığı düşünsel boyutun da iki aşaması vardır: birincisi mantranın ikinci etkisini oluşturan ilk etapta anlaşılan direkt anlamdır.
- Mantranın üçüncü etki yolunu içeren husus ise içeriğin sahip olduğu düşünsel boyutun ikinci etkisini kapsayan dolaylı anlam, ilk etapta anlaşılan anlamın arkasına saklanmış ikinci anlamdır.
Mantraları uygulamanın da üç yolu mevcuttur:
- Mantra bir şarkı gibi sesli olarak tekrarlanarak söylenebilir.
- Mantra sadece dudakları hareket ettirmek suretiyle mırıldanarak söylenilebilir.
- Mantra sadece düşünme yolu ile içsel olarak uygulanabilir.
Mantralar konsantrasyon sağlamanın en etkili yollarından biridir; meditasyona eşlik edebildikleri gibi bağımsız olarak her yerde, her ortamda, her şekilde uygulanabilmektedirler. Mantraların içerdiği giz; içeriklerinden ziyade, onların uygulanması esnasında uygulayanın sahip olduğu niyet, özdisiplin ile çok daha belirginleşmektedir. Ruhsal olgunluk, ruhsal disiplin mantraların etkilerini artırır.
“OM” şeklindeki tek kelimelik mantra konuyla ilgisi olmayanların dahi bildiği, yaygın kullanılan mantralardan biridir. Bu derece yaygın kullanılmasının nedeni tek kelimelik bu mantranın sahip olduğu çok geniş anlamsal içeriktir:
- Sonsuzluğun içe çekilmesi
- Sonsuzluğun uzak hedef seçilmesi
- Gerçeğin içimizde gelişmesi
- Zincirlerin kırılması ve özgürlüğe kavuşulması, gibi.
Cüme şeklindeki mantralara en bilinen örnek ise “Om Mani Padme Huma”dır. Bu cümlede; “Mani Padme” ifadesi, “mücevher lotus çiçeği”; “Huma” kelimesi ise günahlardan arınma anlamını içermektedir. “Om” ise birçok mantrada yer alan belirli bir anlamı olmayan kelimedir.