Hıçkırık

Hıçkırık nasıl oluşur?

Aslında kısa süreli hıçkırıklar kötü bir şey değildir ve tıbba görede önemsizdir ama bu sesli ataklar özellikle de en olmadık zamanlarda ortaya çıktıklarında yine de sinir bozucudur.

Tıp dilinde singultus denilen hıçkırık, diyaframın hızlı ve istemsiz bir şekilde büzülmesinden ve ses tellerinin arasındaki açıklığın kapanmasından meydana gelir. Böylece nefes alırken içimize çektiğimiz havanın bu kapanmış ses telerine çarpası ile tipik hıçkırık sesi meydana gelir.

Hıçkırığa neden olan en bilindik sebepler;

Çok soğuk yada çok sıcak içecek ve yiyecekler,
Alkol,
Çok hızlı bir şekilde yemek yada içmek,
Hamilelik,
Stres,
Mide ve bağırsak hastalıkları

Hıçkırığınızdan kurtulmanın yolu Parasempatik sinir sistemini tahrik ederek ses tellerinin yatışmasına sağlamaktır. Aşağıda sıraladığımız bazı örnekleri uygulayarak probleminizi ortadan kaldırabilirsiniz.

Baş parmağınızla kulağınızı ve serçe parmağınızla da burnunuzu kapatıp nefesinizi tutun,
Bağırarak şarkı söyleyin,
Sirke için,
Kendinizi korkutun,
Şeker yiyin,

Eğer hıçkırık buna rağmen devam ederse yapacağınız tek şey beklemektir. Ses telleri aslında çok çabuk yatışırlar. Bunun için en iyi yol başka bir şey düşünmek yada oyalanmak mesela hıçkırığı tutmuş bir kişiye 2 yada 3 gün önce ne yediğini sormak ve onu bu şekilde oyalamak iyi bir yöntemdir.

Hıçkırık doğum öncesi bir kalıntıdır. Embriyo için hıçkırık gerekli bir reflekstir çünkü daha cenin suyu içinde yüzerken dışarıdaki hayata alışmalıdır. Bunun içinde nefes alış veriş alıştırmaları yapar, bunları yaparkende kapalı ses telleri cenin suyunun yutulmasını önler. Bu alışkanlığını doğum sonrası da devam ettirdiği için çocukluk çağımızda yetişkiliğimize nazaran 3000 kat daha fazla hıçkırırız.