Gezgin kitap uygulaması
Kitap okuma alışkanlığı, birçok seçenek arasında en önde gelen, insana kattığı değerleri çok fazla olan önemli bir hobidir. Toplumlar, kitap okuma oranının yüksekliği ile de değerlendirilmekte, bu nedenle de bu oran bir gösterge olarak takip edilmek üzere düzenli bir şekilde hesaplanabilmektedir. Kitap okuma oranın düşük olduğu toplumlarda bu oranın artırılmasına yönelik strateji ve politikalar devreye alınır. Halihazırda uygulanmakta olan birçok politikanın yanında bir uygulama vardır ki gerçekten çok ilginç, çok hoş ve çok amaca uygun bir yöntem içermektedir. Bu uygulamanın adı “gezgin kitap”tır.
Gezgin kitap uygulaması, en yoğun şekilde Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere olmak üzere, birkaç başka dünya ülkesinde de gerçekleştirilmektedir. Yöntemin ana konusu adından da anlaşılacağı üzere elden ele dolaşan kitaplardır. Bu uygulamanın orijinal adı “Bookcrossing” şeklindedir ve esası sisteme dahil olan kişilerin yine sisteme kayıtlı kitapları okuduktan sonra kamuya açık alanlarda başkalarının da okuması için bırakmasıdır. Bu kitabı bulan kişi kitabı alır, sisteme girer, kitaplarda bulunan özel bir numara ile kayıtlarına ulaşır ve bulduğu tarih ve yer bilgisini ilave eder, kitap hakkındaki düşüncelerini belirtir. Kitapların takip edildiği özel numaraya “BCID” denilmektedir. Gezgin kitap uygulamasına dahil olanlar kendilerinin ve kitaplarının sisteme girişlerini yaparlar. Kitaplar sisteme kaydedildikten sonra üretilen etiket üzerinde bir numara yer alır. BCID denilen bu numarayı içeren etiket kitabın kapak içine yapıştırılır. Bu numara kitabın başından geçen tüm evrelere ulaşmak için kullanılan bir anahtar görevi görür.
Gezgin kitap (bookcrossing) oldukça ilginç bir uygulama olup, ana amacı kitap okuma alışkanlığının geliştirilmesidir. Ancak, sistemin detayları göz önüne alındığında bu yöntem aynı zamanda kültürler arası geçişlere de imkan veren eğlenceli bir serüven anlamına da gelebilmektedir.