Ehliyet çeşitleri

A’dan başlayarak H’ye kadar giden ehliyet çeşitleri, sürücünün kullandığı aracın niteliğine ve kullanım amacına da bağlı olarak son derece geniş bir yelpazedeki motorlu araçları kapsamaktadır. Motorlu bisiklet gibi küçük araçlardan tonlarca ağırlığa varan kompleks yapılı iş makinelerine kadar birçok farklı aracın kullanıldığı günümüz dünyasında, basit bir bisikleti sürmek için gereken vasıflar ile insan hayatının söz konusu olduğu karmaşık makinelerin kullanımı için aranan özellikler arasında bir fark olması da doğaldır. Nitekim sadece binek otomobillerin kullanımı için gereken şartlarla onlarca insanın taşındığı bir otobüs için gereken vasıfların da “söz konusu insan hayatı olduğu için” farklı olması bir gerekliliktir.

  • A1 sınıfı Ehliyet

Motosiklet kategorisine girmeyen ve kısaca “motorlu bisiklet” olarak ifade edilen araçların kullanımı için gereken ehliyet çeşidi olan A1 ehliyet, yeni düzenlemeler ile işlevsiz kalmıştır. Ülkemizde son yıllarda son derece popüler olan elektrik motorlu bisikletlerin kullanımı için bu tarz bir ehliyet gereksinimi artık aranmamakta ve bu araçları herkes herhangi bir ehliyet gereksinimi olmadan kullanabilmektedir. Zira bu kapsamda kullanılan elektrik motorlu bisikletin “saatte 25 km hız sınırı” limitini geçmemesi gerekmektedir.

  • A2 sınıfı ehliyet

Motosiklet kapsamına giren araçların kullanılması için gerekli olan ehliyet tipidir. Ülkemizde 2000’li yıllardan itibaren popüler olmaya başlayan “Scooter” tarzı motorların vitessiz olmasından ötürü halk arasında herhangi bir ehliyet gerekmediğine ya da A1 ehliyetin yeterli olacağına dair kulaktan dolma bir bilgiler yayılmış olsa da, vitesli ya da vitessiz fark etmeden motosiklet kapsamındaki tüm araçların kullanımı için A2 ehliyet gerekmektedir. Ayrıca B sınıfı ehliyet ile motosiklet kullanılmamakta ve tespit halinde sürücüye cezai yaptırım uygulanmaktadır.

  • B sınıfı ehliyet

Ülkemizde ve dünya genelinde en yaygın ehliyet türü olan B sınıfı ehliyet; otomobil, kamyonet, arazi taşıtı ve minibüs kullanımı için gerekli olan bir ehliyet türüdür.

  • C sınıfı ehliyet

Kamyon sınıfına giren ağır araçların kullanımı için gerekli olan ehliyet sınıfı olan C, ağır yük taşıyan araç sürücülerinin almak zorunda olduğu bir sürücü belgesi tipidir. Ayrıca C sınıfı ehliyet sahibi olan bir kişi B sınıfının kullandığı otomobil, kamyonet, arazi taşıtı ve minibüsleri de kullanabilmektedir.

  • D sınıfı ehliyet

C sınıfı ehliyet ile sıklıkla karıştırılan D tipi ehliyet, kamyon kullanmanın ötesinde “çekici” vasfı olan araçları kullanmak için gerekli olan sürücü belgesi tipidir. Tır olarak bilinen bu çekici sınıfındaki araçların kullanımı için gerekli olan D sınıfı ehliyet ile hem C sınıfı hem de B sınıfı ehliyetle kullanılan tüm araçlar kullanılabilmektedir.

  • E sınıfı ehliyet

Otobüs kullanmak için gerekli olan sürücü belgesi tipi olan E sınıfı ehliyet ile ayrıca B sınıfı ve C sınıfı ehliyetlerle kullanılabilen kamyon, otomobil, arazi taşıtı, minibüs gibi araçlar da kullanılabilmektedir. Bu aşama da E sınıfı ehliyet sahibi kişinin “çekici araç yani tır kullanamayacağı da unutulmamalıdır”.

  • F sınıfı ehliyet

Lastik tekerlekli traktör kullanmak için gerekli olan sürücü belgesi türüdür.

  • G sınıfı ehliyet

G sınıfı ehliyet iş makinelerinin kullanımı için gereken sürücü belgesi tipidir. Ancak her iş makinesinin kullanımı için ayrı bir sınav yapıldığı da unutulmamalıdır. Bu bağlamda sınav içerikli kullanılacak olan iş makinesi tipine göre değişmektedir.

  • H sınıfı ehliyet

Ortopedik kusuru olanların taşıt kullanmak için alması gereken ehliyet sınıfı olan H, sağlık raporu sonucu H sınıfına dahil olan tüm sürücü adaylarının alması gereken sürücü belgesidir.