Dünyanın en büyük gemisi

İnsanlar her zaman deniz ticaretinde mümkün olduğunca daha fazla yük taşımak ve böylece elde ettiği karın daha da büyük olmasını istemiştir. Deniz ulaşımı hala dünyamız en yaygın ticari alanlarından biri olsa da, gemilerin yüklenmesi ve mallarını iletmesi oldukça yavaş olduğundan insanlar gemilerinin bir seferde olabildiğince fazla mal taşımasını istemiştir. Deniz ticaretinde hakim olan bu durum “Gemi ne kadar büyükse, kazanç da o kadar fazladır” düşüncesinin daha da yaygın hale gelmesine neden olmuş ve böylece gemi boyutları da giderek büyümeye başlamıştır.

Dünyanın en büyük gemisi, şaşırtıcı bir şekilde 1980’lerde yapılmış ve hala da kendi alanında bu rekoru elinde tutan Knock Nevis olarak bilinir. Bu devasa gemi, yaklaşık olarak 458 metre uzunluğuna sahip bir petrol tankeri olarak tasarlandı. Knock Nevis’i ilginç yapan yalnızca 458 metre uzunluğundaki boyu ile dünyanın en büyük gemisi olması değil, yapımından başlayan talihsizlikler zinciridir. Yunanlı bir armatör tarafından yaptırılmak istenen bu geminin yapım esnasında iş adamının işleri bozulmuş ve geminin tamamlanması için gerekli parayı ödeyememiştir. Yani bir başka değişle dünyanın en büyük gemisini yaptırmak isteyen insan, gemiye asla sahip olamamıştır.

Daha sonra Orient Overseas Container Line adındaki bir Hong Kong şirketi Knock Nevis’i satın alarak geminin inşasının bitmesini sağlamış ve bir müddet boyunca gemiyi kullanmıştır. Ancak daha sonra oldukça fazla insanın alıp sattığı bu dev gemi, bir türlü uzun süreli olarak sahiplenilmemiştir. Geminin makus kaderi bununla da kalmayarak, 1991 yılın Körfez Savaşı sırasında ağır hasar alarak hurdaya dahi çıkmıştır. Knock Nevis’in güvertesinde oluşan ağır hasar nedeniyle hurda değerine satılmak istenmiş ancak sonra gemi yeniden kendine bir sahip bularak onarılmayı ve denizlere çıkmayı başarmıştır. Son olarak 40 milyon dolara satılan bir zamanların ihtişamlı yorgun gemisi, 2010 yılına kadar sürdürdüğü çalışma hayatını Hindistan’da parçalanmak üzere noktalamıştır. 87 bin ton taşıma kapasitesi olan Knock Nevis gemisi, 2010 yılında Hindistan’da parçalandıktan sonra parçaları hurda niyetine satılmış ve böylece bu devasa geminin de hizmet hayatı sona ermiştir.