Ayak terlemesi
Her insan vücudunun temel çalışma prensibi aynıdır ancak genetik faktörlerden ya da çeşitli hastalıklardan ötürü bazı insanların sistemlerinde bozulmalar olabilir. Vücut sistemlerinin bozulması sonucu oluşan ve günlük hayatı zorlaştıran sorunlardan birisi olan ayak terlemesi, hem fizyolojik hem de psikolojik açısında son derece ciddi sorunlar doğurabilir. Özellikle erkeklerin hormon dengeleri ve ter bezleri kadınlarınkinden farklı olduğundan, ayak terlemesi daha çok görülür. Ayak kokusunun oluşmasının ilk nedeni olan ayak terlemesi, insan hayatını son derece olumsuz yönden etkileyen büyük bir sorun haline dönüşebilir. Aşırı ayak terlemesi kötü kokuya neden olduğu gibi, ayaklarda mantar oluşmasına da neden olur.
Ayak terlemesinin sebebi
İnsan vücudunda terlemeyi kontrol eden sempatik sinir sistemi, hidrosis denen vücuttan sıvı atılma işlemini yapmaktadır. Vücudun terleyerek dışarıya su atmasının nedeni; vücut içerisindeki sıcaklık ile ortam sıcaklığını dengeleyebilmektir. Dışarıya atılan su ile birlikte vücut içerisindeki sıcaklık azaldığından, fizyolojik açıdan son derece gerekli bir eylemdir. Vücudun tüm ağırlığını taşıyan ayakların; bütün gün kapalı ayakkabılar içerisinde kaldığından ve sürekli çalıştığından, sıcaklıkları dışarıda kalan bölgelere göre daha fazladır. Bu nedenle sıcak olan ayakları soğutmak için sempatik sinir sistemi ter bezleri yardımı ile sürekli hidrosis (terleme) işlemi yapar. Dışarıya atılan suyun kapalı ayakkabılar içerisinde buharlaşma imkanı olmadığından, ayaklarda istenilen soğuma sağlanamaz. Ayakların sıcaklığı düşmediği için de vücut terleme işlemine devam eder.
Ayak terlemesi öncelikli olarak mantar hastalıklarının görülmesini tetikler. Bu nedenle ayakların yıkandıktan sonra iyice kurulanması gerekir. Parmak aralarında kalan ıslak bölgeler, terleyen ayakların daha çabuk ıslanmasına ve mantar oluşumuna neden olacaktır. Ayrıca ayakları çok terleyen insanların ayakkabı giymeden önce, hafif nemli temiz bir bez ile ayakkabılarının iç kısımlarını silmeleri gerekir. Böylece ayakkabı içerisindeki bakterilerin, çoraplar vasıtası ile ayaklara geçmesi bir nebze dahi olsa engellenmiş olur.
Toplum arasında yapılan en büyük yanlışlardan biri de, yanlış malzemeden üretilmiş çorap kullanmaktır. Ucuz olduğu için tercih edilen naylon çorapların sıvı emici olmadığı gibi, ayakların daha da çok terlemesine neden olduğu bilinmemektedir. Günlük kullanım için her zaman pamuklu kumaştan üretilmiş çoraplar tercih edilmelidir. Gün içerisinde yoğun bir şekilde terleyen ayaklardaki sıvıyı emecek olan pamuklu çoraplar, ayak terlemesine bağlı “ayak kokusunu” önlemek için de oldukça yararlıdır.
Ayak terlemesi tedavisi
Her geçen gün ayak terlemesini tedavi etmek için uygulanan yöntemler artmaktadır. Toplumumuz arasında deyim yerinde ise “koca karı ilacı” olarak adlandırılan ve ayak terlemesini durduracağına inanılan pek çok bitkisel çözüm yöntemi vardır. Ancak bilimsel olarak ayak terlemesinin nedeni sempatik sinir sistemine bağlı ter bezleri olduğundan, bu tür doğal ürünlerin herhangi bir tedavi edici etkisi yoktur. Kısa dönemler içerisinde sorunun bir nebze dahi olsa hafiflemesini sağlarlar ancak ileriye dönük bir tedavi sağladıkları söylenemez.
Ayrıca ülkemizde de yaygınlaşan terleme tedavisi uygulanan merkezler, iontoferez ve botoks yöntemleri adı altında ayak terlemesini iyileştirdiğini “iddia etmektedir.” Bu tür alternatif uygulamalar 5-6 aylık seanslar şeklinde uygulanmakta ve hastanın daha sonrasında tekrar yeni bir seansa başlaması gerekmektedir. Geçici bir süreliğine ayak terlemesinin azalmasına neden olan bu yöntemler sadece tedaviyi uygulayan merkezleri “zengin etmektedir“. Hastaların uzun süre bu kliniklere bağımlı olması sağlanarak, yüksek maliyetli olan bu yöntemlerden kazanç sağlanmak istenmektedir.
Aşırı ayak terlemesinin tek çözümü; cerrahi bir müdahale olan “torasik sempatektomi” yöntemidir. “Uzman bir doktor” tarafından uygulanan bu cerrahi yöntem sayesinde, hastanın ter bezlerine müdahale edilerek normal bir terleme düzeni içerisine girmesi sağlanır.