2012 takvimi

İnsanların son yıllarda oldukça büyük bir merakla beklediği ve birçok Hollywood filmine dahi konu olan 2012 takvimi, antik uygarlık Maya’ların kullandığı bir takvimdir. Dünya genelinde milyonlarca insanın ilgilisini çeken ve bu nedenle hakkında filmler çekilen 2012 takviminin özelliği ise, 21 Aralık 2012 tarihinde sona ermesi olarak bilinmektedir. Ancak Maya takvimi ile ilgili bilinmeyen oldukça fazla gerçek vardır ve bunun bir neticesi olarak 21 Aralık 2012 tarihinde dünyanın sonunun geleceğine inanılır.

Öncelikle tüm insanların bilmesi gereken en önemli gerçek, Maya takviminin 21 Aralık 2012 tarihinde sona ermediğidir. Arkeologların ve birçok bilim adamının yaptığı araştırmalara göre, Mayalar yaklaşık olarak 20 tane farklı takvim kullanmaktadır. İnsanların ilgisini çeken ve 21 Aralık 2012 tarihinde sona eren takvim ise güneş takvimleridir. Mayalar günümüzde birçok bilim adamını dahi şaşırtan bir hassasiyetle güneş takvimlerinde bir yılı 365 gün 6 saat olarak hesaplamayı başarmıştır. Bu kadar hassas bir güneş takvimi oluşturacak teknolojiye nerede sahip olduklarının bilinmemesi, Maya güneş takvimi hakkında insanların meraklanmasının temel kaynağını oluşturmaktadır.

Maya uygarlığı için astronomi uzmanı bir kavim demek hiç de yanlış olmayacaktır. Zira güneş döngüsünden ayın hareketlerine, ayın güneş sistemindeki hareketlerinden dünyanın dönüş hızındaki sapmaya kadar inanılması çok güç astronomi konularında neredeyse gerçeğe yakın hesaplamalar yapmayı başarmışlardır. 584 günlük Venüs gezegenin yörünge döngüsünü dahi neredeyse tam bir değerleme ile hesaplamışlardır. Ancak güneş takvimi ile ilgili dünya sonu kehanetleri maalesef bu büyük uygarlığın büyük oranda yanlış anlaşılmasından kaynaklanmaktadır.

Mayaların uzun sayım takvimi olarak adlandırılan takvimleri, yaklaşık olarak 5125 yıllık bir dönemi kapsamaktadır. Maya uzun sayım takvimi; her biri 394 yıldan oluşan ve bu 394 yıllık bir periyoda “baktun” denen, toplamda ise 13 baktundan oluşan bir dönemi kapsamaktadır. Maya uzun sayım takviminin başlangıç tarihi M.Ö. 3114, bitiş tarihi de 21 Aralık 2012 olarak belirtilmiştir. Bu tarih sadece Maya uzun sayım takviminde 5125 yıllık bir döngünün sonu olarak belirtilmiştir.

Kısacası Mayaların kullandığı birçok takvim olmasına rağmen sadece bu uzun sayım takviminde bir dönemin sonu olarak belirtilen 21 Aralık 2012 tarihi, insanların bu tarihi bir döngünün bitişi olarak değil de dünyanın sona ermesi olarak anlaşılmasına neden olmuştur. Maya takvimine göre bu tarihten sonra bir sonraki 5125 yıllık döngüye geçilecektir. Ayrıca günümüzde kimsenin bahsetmediği “en önemli konu” ise İspanyolların Amerika Kıtası’nın keşfedilmesi ardından Maya uygarlığını tarihten silen hareketleri sonucu birçok Maya takviminin yer aldığı tarihi eserin yok olduğu ve Mayaların kendisinin bile 21 Aralık 2012 tarihinden emin olabilecek bir belgeye sahip olmamasıdır.