Bilgisayar hızlandırma yöntemleri

Ev ya da profesyonel bir kullanıcı olan kullandığınız bilgisayarın hızı, bilgisayarda her ne yapıyor olursanız olun harcadığınız zamanı doğrudan etkileyecektir. Bilgisayar hızlandırma yöntemleriyle ilgili araştırma yaparken unutulmaması gereken kural, teknik anlamda düşük performans sunan bir bilgisayarı hızlandırmaya çalışırken “mucize beklememektedir”. Overclock(hız atlatma, hızlandırma) , RAM boşaltıcı yazılımlar, Windows bileşenlerinin ayarlarının değiştirilmesi ve sistem alternatifi programların tamamı ancak belirli bir düzeyde bilgisayarın hızlanmasını sağlayacaktır.

Şayet bilgisayarınızı donanım konfigürasyonu birkaç yıl öncesinden kalmaysa, bilgisayarınızı hızlandırmak için tercih edebileceğiniz “en kolay ve en etkili” yöntem, Windows kullanmaktan vazgeçerek Pardus ya da Ubuntu gibi Linux tabanlı bir işletim sistemine geçmek olacaktır. Bilgisayar kullanan “her insan” düşünülerek hazırlanan Linux tabanlı işletim sistemleri artık karmaşık olmaktan çıkarak, Windows’tan dahi daha kolay bir kullanım deneyimi sunmaktadır. En fazla birkaç günlük yabancılıktan sonra CPU (işlemci) kullanım değerlerinizin şaşırtıcı bir seviye olduğunu görecek ve bilgisayarınızın sandığınızdan daha hızlı olduğunu keşfedeceksiniz.

Hayatın birçok alanında olduğu gibi bilgisayar konusunda da inatçıysanız ve Windows haricinde bir işletim sistemi kullanmak istemiyorsanız, “bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur” atasözünden yola çıkarak kolları sıvamanızın ve sisteminize bakım yapmanızın zamanı gelmiştir. Haftalar, aylar ve kim bilir belki de yıllar boyunca format(biçimlendirme) atılmadan kullanılan bir bilgisayar, halk arasındaki tabirle “ne kadar temiz kullanılırsa kullanılsın” belirli bir süre sonra yavaşlamaya başlayacaktır. Bilgisayara zaman içinde indirilen her oyun, video, ses dosyası, resim ve diğer dijital içerikler hard disk(sabit disk/bellek) üzerinde parçalanmalara(Bad Sector) neden olur. ScanDisk benzeri programlar sabit diskinizdeki “bozuk sektörlerin” kullanılmaması için işaretlenmesini sağlar ki, emin olun bu da sistemin fark edilir derecede hızlanmasını sağlayacaktır.

Windows kullanan her kullanıcı düzenli aralıklarla “Disk Birleştiricisi” kullanmalıdır. Disk Birleştiricisi kullanmak, bilgisayardaki tüm verilerin sabit disk üzerinde belirli manyetik alana toplanmasını ve bu şekilde sabit diskin dijital verilere daha hızlı ulaşmasını sağlayacaktır. Bunun haricinde dikkat yapabileceğiniz bir diğer şey de, bilgisayarınızda kurulu olan ancak kullanmadığınız programları kaldırmaktır. Bilgisayarınızda kurulu olan ve Denetim Masası penceresinde “Programlar” ikonuna tıkladığınızda(Ekle Kaldır) karşınıza çıkan programlardan kullanmadıklarınızı kaldırmak sistemin daha hızlı çalışmasını sağlayabilir. Arka plan programları genellikle ev kullanıcılarının gözünden kaçan ancak bilgisayar tarafından sistem her başlatıldığında çalıştırılan programlardır. Bu tür programların yazılımlarını güncellemeleri ve çeşitli şekillerde işlev göstermesi, işlemcinizin ve RAM’inizin hatırı sayılır bir oranda kullanılmasına neden olacaktır. Bir ev kullanıcısı için gerçek anlamda çok iyi bir konfigürasyona sahip bilgisayar dahi alsanız, bilgisayarınızı uzun süre boyunca gelişi güzel bir şekilde kullanmanız halinde sistemde yavaşlama yaşamanız kaçınılmazdır.