Kasımpatı çiçeği

Papatyagiller ailesinin bir mensubu olan Kasımpatı, yaklaşık olarak 30 farklı türe sahiptir. Anavatanı Asya olan Kasımpatı, otsu bir yapıya sahip yıllık bitkilerdendir. Yetişkin Kasımpatılar ortalama olarak 50 cm yüksekliğine sahip olsa da, bitkinin bazı türleri 1,5 metreye kadar uzayabilmektedir. Oldukça iri çiçek başları olduğu için çiçekçilik sektöründe de yaygın bir biçimde kullanılan Kasımpatı, dünyanın birçok yerinde görsel amaçlı yetiştirilmektedir. Milattan önce 15. yüzyılda Çin coğrafyasında yetiştirildiği bilinen Kasımpatı, yüzyıllardır büyük çiçekleri ve hoş kokusu ile insanların beğenisini kazanmaktadır.

Doğada yabani olarak yetişen Kasımpatı çiçeği sarı, pembe ve beyaz renklere sahipken, özellikle bitkinin Avrupalılar tarafından yetiştirilmeye başlanmasından sonra bazı melez türler üretilmiş ve farklı çiçek renklerine sahip Kasımpatılar da oluşturulmuştur. Günümüzden 3 bin 500 ile 4 bin yıl öncesinde Çin’de bulunan bir kentte yetiştirilen bu bitki, kentin “Kasımpatı Şehri” olarak adlandırılmasına dahi neden olmuştur. Milattan sonra 6. yüzyıldan itibaren Japonların da Kasımpatı yetiştirmeye başlaması ile bu bitki dünyaya yayılmıştır. Japon imparatoru bu çok sevdiği çiçeği kendi mührü dahi yapmıştır.

1600’lerden itibaren Avrupaların da yetiştirmeye başladığı Kasımpatı çiçeği, günümüzde dünyanın her yerinde üretilmekte ve çiçekçilerin vitrinlerini süslemektedir. Doğada yabani olarak yetişen atalarının aksine melez Kasımpatı türleri birçok farklı yapıya ve renge sahip olabilmektedir. Dekoratif çiçek kullanımında da bu özelliği nedeniyle kendine geniş bir yer bulan Kasımpatı, uzun süre boyunca formunu koruduğu için de tercih edilmektedir. Özellikle Japonya’da hala çok yaygın bir şekilde yetiştirilen Kasımpatı, genellikle cenaze törenlerinde kullanılır. Japon kültüründe ölümü sembolize eden bu bitki, Japon halkı tarafından sevilen ve saygı duyulan kişilerin cenazelerini süslemek için kullanılır.

Günümüzde farklı melez türlerin üretilmesi ile yabani atalarından çok farklı renklerde ve formda yetiştirilen Kasımpatı çiçekleri, gelişim süreci açısından da bazı farklılıklara sahiptir. Doğada bulunan yabani Kasımpatılar yılda yalnızca bir defa çiçek açarken, Krizantem gibi yeni nesil Kasımpatı türleri yıl içerisinde birkaç defa çiçek açabilmektedir. Ayrıca Krizantem yabani Kasımpatılardan çok daha uzun süre boyunca çiçekli kalmaktadır. Bu şekilde üretilen melez Kasımpatı türlerinin bir diğer özelliği de, çiçeklerin kopartıldıktan sonra suya konması halinde çok hızlı bir biçimde kök vermeleridir. Hızlı bir şekilde kök veren bu Kasımpatı türleri kısa süre içerisinde ekime hazır hale gelerek üretim açısından büyük kolaylık sağlamaktadır.