Diyabet nedir?

diyabetDiyabet, halk arasında “şeker hastalığı” olarak bilinen, kan şekerinin sürekli yüksek olması ile kendini gösteren bir hastalıktır. Tıpta, kandaki glukoz miktarının aşırı derecede yükselmesi olarak tanımlanan bu duruma “hiperglisemi” adı verilmektedir.

Kan şekerinin stabil halde olabilmesi karma bir durumun sonucudur. Vücuttaki birçok hormon ve kimyasal madde tarafından kan şekerinin yükselmesi engellenir. Bu mekanizma içinde herhangi bir unsurda bozulma ya da eksilme olması halinde kan şekerinin stabil kalması sağlanamaz ve kandaki glokuz miktarı yükselmeye başlar. Bu mekanizma içinde yer alan en önemli hormon pankreas tarafından salgılanan insülin hormonudur.

Diyabet, insülin üretiminin durması ya da azalması veya insülinin kan şekerini düzenleyici etki göstermesini engelleyen bir direncin oluşması sonucu gündeme gelen bir hastalıktır. Bu sebeplerden hangisinin hastalıkta etkili olduğunun tespiti hastalığın tipinin de belirlenmesini sağlamaktadır. Diyabetin nedeni insülin üretimindeki yetersizlik ise bu diyabet türüne tıpta “Tip I Diyabet”, diyabetin nedeni insülinin etkisine direnç gelişmesi ise bu diyabet türüne ise “Tip II Diyabet” denilmektedir. Tip I diyabet genellikle çocuklarda ve genç yetişkinlerde görülmektedir. Tip II diyabet ise daha çok obez yetişkinlerde oluşmaktadır.

Diyabetin en yaygın belirtileri arasında idrara sık çıkma bulunmaktadır. İnsülin etkisi ile hücre içine giremeyen glukoz, vücuttan idrar yolu atılmaktadır. Glukoz vücuttan atılırken beraberinde sıvı atılımını da artırıcı etki gösterir. Bu da kişinin sık sık idrara çıkması şeklinde kendini gösterir. Bu şekilde sıvı kaybı arttığı için su içme isteği artar ve normalde içilenden daha fazla su içilir.

Diyabet teşhisi kan testi yolu ile yapılır. Bu kan testi açlık kan şekerinin kontrolü amacı ile yapıldığından, teste girecek olan kişi en az 8 saatlik bir açlık içinde olmalıdır.