Boyun fıtığı nedir?
Boyun fıtığı insanların gelişimini en geç fark ettikleri rahatsızlıklardan biridir. Sorun boyun bölgesinden vücudun çeşitli yerlerine giden sinirlerden kaynaklandığından, boyun fıtığı belirtileri çok farklı yerlerde görülebilir. Bu nedenle hastalar ağrı şikayeti ile doktora başvuruncaya kadar, sorunun boyunlarından kaynaklandığını düşünemez. Sinsi bir rahatsızlık olarak nitelendirilen boyun fıtığı, kişinin kol veya bacaklarında duyduğu ağrıyı boyun bölgesi ile ilişkilendirememesi sonucu doktor muayenesinden önce fark edilememesine neden olur.
Boyun fıtığı nedir?
Boyun fıtığı; boyun bölgesinde yer alan omurların arasının açılması sonucu iç kısımda yer alan yumuşak dokunun formunu kaybetmesi neticesinde gelişir. Omurilikte yer alan sinirler üzerinde bir baskı oluşmasına neden olan bu durum, sinirlerin ulaştığı bölgelerde ağrı oluşmasına neden olur. Üzerinde oluşan basınç nedeni ile işlevini düzgün bir şekilde yerine getiremeyen sinirler, zaman içerisinde hastanın günlük yaşamını muazzam derecede etkiyen belirtilere neden olur.
Boyun fıtığında genel olarak hasta boyun, sırt, kol ve bacaklarında şiddetli ağrı hisseder. Eğer beyinden kollara giden sinirler üzerinde bir baskı varsa hasta, kollarında güç ve kavrama kaybı, şiddetli ağrı ve uyuşma şikayeti ile hekime başvurur. Şayet bacaklara giden sinirler baskı görüyorsa, bacaklarda ağrı, sızlama, istemsiz kas hareketleri, uyuşma ve yürüyüş bozuklukları gözlemlenir. Boyun fıtığı ilerleyen aşamalarda kol ve bacaklarda oluşan uyuşmanın artması neticesinde felce neden olabildiğinden, oldukça ciddi ve önemsenmesi gereken bir rahatsızlıktır. Kişinin boyun fıtığı belirtilerini bilerek, ağrılar başladığı anda vakit kaybetmeden hekime başvurması gerekir.