Böceklerin özellikleri

İnsanların günlük hayatta nadir olarak birkaçını gördüğü ve çok küçük oldukları için fazla önemsemediği böcekler, dünya yaşamının “milyonlarca yıldır” parçası olmayı sürdürmüş oldukça dirençli canlılardır. Dünya üzerinde yaşayan hayvanların %90’ını, toplam 2 milyondan fazla türle böcekler oluşturmaktadır. Ayrıca Cepkenli böcekler, 50 binden fazla türler bitkiler de dahil olmak üzere dünya üzerindeki en fazla çeşitliliğe sahip olan bitki ve hayvan familyasıdır. Birçok insan için kabullenilmesinin ötesinde düşünülmesi dahi mümkün olmasa da, farklı kıtalardaki ülkelerde böcekler besin olarak da tüketilmektedir: Çin, Meksika, Japonya, Hindistan…

Entomoloji yani Böcekbilimin konusu olan böcekler, zannedilenin aksine denizde de yaşamaktadır. Genel kanı olarak biyoloji biliminde böceklerin karasal hayvanlar olduğu söylense de, denizde yaşayan bazı türler de bulunur. Ancak bu denizde yaşayan böceklerin sayısı karada yaşayanlara nazaran çok daha az olduğundan, böceklerin karasal canlılar olduğu kabul edilmiştir. Bilim insanlarının incelemeleri sonucunda böceklerin bilinen tüm ekosistemlerde milyonlarca yıldır hayatta kalmayı başaran nadir canlılar arasında yer aldığı saptanmıştır. Böcekler, tüm canlılar aleminin en kalabalık sınıflarından biridir.

Açık bir solunum sistemine sahip olan böceklerde, “hemolenf” ismi verilen bir solunum sıvısı bulunur ve vücutta dolaşan bu hemolenf solunum yapılmasını sağlar. Salgı bezi çeşitliliği ve yapısı bakımından zengin bir vücut yapısına sahip olan böcekler; zehir, ipek, tükürük, yağ, mum ve daha pek çok farklı madde salgılamaktadır. Ayrıca savunma amaçlı salgılarıyla itici bir koku da salgılayabildikleri gibi, çiftleşme için çekici bir kimyasal salgılamaları da mümkündür. Birçok farklı duyu organına sahip olan böcekler, yaşadıklarını ortama adaptasyon konusunda da inanılmaz bir yeteneğe sahiptir. Metamorfozla gelişen canlılar olan böcekler yumurtayla ve çok hızlı olarak çoğalabilmektedir.

Hamam böcekleri üzerinde yapılan araştırmalar, bu böceklerin sosyal bir yaşama sahip olduğunu da ortaya koymuştur. Hamam böcekleri dışında diğer pek çok böcek türünün sosyal bir hayata sahip olduğu ve sürü şeklinde hareket ettiğine dair araştırma sonuçları da mevcuttur. Çoğu tür bitki yiyerek beslense de, diğer hayvanlarla beslenen pek çok böcek türü de bulunmaktadır. Bunlar dışında bazı bitki ya da besin maddelerinden başka bir şey yemeyen ve bu nedenle de yediği maddeye göre isimlendirilen böcek türleri de vardır. Genele kıyasla sayıları az olsa da bazı böcek türleri ise organik ya da inorganik fark çok çeşitli maddelerle beslenebilmektedir. Bu nedenle genel olarak böceklerin neredeyse her şeyi besin olarak tüketebildiği söylenebilir.