Folik asit eksikliği

folik asit eksikliğiHalk arasında kansızlık olarak bilinen anemi rahatsızlığının en önemli nedenlerinden olan folik asit eksikliği, uzun vadede çok ciddi ve kişiye bağlı olarak hayati derece öneme sahip olan sağlık sorunlarının gündeme gelmesini sağlayabilir. Folik asit olarak ifade edilen bileşik bir B grubu vitaminidir ve 1941 yılına kadar keşfedilmeyi bekledikten sonra ilk olarak “ıspanak” üzerinde yapılan incelemeler sonucunda bulunmuştur. Latince “Folat polisin” olarak ifade edilen ve kimyasal formülü “C19H19N7O6” şeklinde olan folik asit, B9 Vitamini olarak da adlandırılmaktadır. B grubu vitaminlerin en az diğerleri kadar önemli olan folik asit yeşil yapraklı sebzelerin büyük bir bölümünde bulunmakta, bu sebepten ötürü de herkesin beslenme alışkanlıklarına bu yeşil yapraklıları muhakkak dahil etmesi gerekmektedir.

Protein-kalori eksikliğinden kaynaklanan folik asit eksikliği, aneminin “megaloblastik anemi” türevi şeklinde ortaya çıkmaktadır. Bozuk bir beslenme düzenine sahip olan her bireyde bu kansızlık tipinin görülmesine sebep olabileceği gibi, dengeli bir şekilde beslenen bireylerde de sindirim sistemi bozuklukları yaşanması halinde folik asit eksikliği görülebilmektedir. Demir eksikliğinde olduğu gibi folik asit eksikliği hamilelik sürecinde de gelişebilmektedir. Sindirim sistemi bozuklukları ve gebelik süreci dışında folik asit eksikliği Sara (Epilepsi) hastalarının tedavisinde kullanılan bir takım ilaçların düzenli olarak alınması halinde de görülebilir. Bu sebeple epilepsi hastalarının şayet bu tür ilaçlar kullanmaları halinde doktorlar hastanın folik asit takviyesi almasını uygun görebilir. Ancak unutulmamalıdır ki, hastanın folik asit takviyesine ihtiyaç duyduğuna ancak uzman bir doktor karar verebilir.

folik asitDüzenli olarak kullanılan bazı antibiyotiklerin de folik asit eksikliğine neden olması söz konusudur. Tüm antibiyotikler olmasa da bazı antibiyotik türlerinin uzun süreli kullanılması gerektiğinde hekimler hastaya folik asit takviyesi almasını tavsiye edebilir. Folik asit eksikliği ayrıca yaygın olarak alkol sorunu yaşayan kimselerde görülmektedir. Megaloblastik kansızlık tipinin sıkça görüldüğü alkoliklerde, çok fazla akol tüketimi neticesinde B9 Vitamini eksikliği belirebilmektedir. Özellikle rakı, bira ve şarap gibi alkollü içecekleri “çok fazla” içen kişilerde ilerleyen süreçte folik asit eksikliği görülmesi oldukça yaygındır. Nebati ve hayvansal gıdaların oldukça büyük bir bölümünde bulunan folik asit, her insan tarafından günlük olarak alınmalıdır. Kadınların günlük folik asit ihtiyacı ise hamilelik sürecinde %50 oranında dahi artabilmektedir ve bu sebeple de “uzman hekim tavsiyesi” ile anne adayının folik asit takviyesi alması gerekebilir.