Zümrüt taşının özellikleri

İnsanların yüzyıllardır kullandığı kolye, yüzük, bileklik, küpe gibi aksesuarları süsleyen Zümrüt, çok nadir bulunan bir değerli taş olduğundan birçok özelliğe sahip olduğu düşünülmüştür. Tarih boyunca farklı medeniyetlerde büyülü güçleri dahi olduğuna inanılan Zümrüt, krallık ve hükümdarlık ile özdeşleştirilmiştir. Saltanatın, gücün, kudretin ve zenginliğin simgesi olan Zümrüt günümüzde de çok nadir bulunan ve bu nedenle en değerli taşlardan biri, kimilerine göre de en değerlisi olarak kabul edilir. Kolombiya, Brezilya, Mısır, Pakistan Zümrüü şeklinde birçok farklı türe sahip olduğu düşünülse de, aslında bu türlerin yalnızca “bir tanesi gerçek Zümrüt’tür.”

Dünyanın pahalı aksesuarlarının yapımında kullanılan ve en değerli Zümrüt çeşitleri olarak bilinen Ural Zümrütü, Akşam Zümrütü, Cape Zümrütü veya Brezilya Zümrütü farklı taşlar olduğundan aslında gerçek Zümrüt değildir. “Be3Al2SiO6” kimyasal formülüyle Zümrüt, aslında Beril mineralinin bir türevidir. Bulunması sanılandan çok daha zor olan “Saf Zümrüt”, aslında dünya üzerinde oldukça az kişide bulunmaktadır.

İnsanlar çeşitli takılarda yer alan Zümrüt çeşitlerine yine de büyük bir keyifle takmasına rağmen farklı özelliğe sahip olan taşlar Zümrüt’e benzediği için benzer isimler almıştır zira, Zümrüt kararlı bir kimyasal yapısı olan tek çeşitte görülen bir değerli taş olduğundan herhangi bir “çeşidinin de” olması mümkün değildir. Örneğin; Brezilya Zümrütü olarak bilinen taş aslında Turmalin, Cape Zümrütü aslında Prehnittir, Ural Zümrütü’yse Grena, Akşam Zümrütü olarak bilinen ve birçok insanın hayranlıkla baktığı taş da Peridot’tur.

Zümrüt’ün ışığı yansıtma özelliği çok düşük olduğu için diğer birçok değerli taşa göre oldukça mat ve donuk bir dış görünüşe sahiptir. Kendine has rengi ile yeşil rengin bir tonuna da isim veren bu değerli taş, 7,5 sertlik derecesi ile Elmas ve Yakut gibi taşların hemen altında yer alır. Sertlik skalasında en yüksek değerledünyanın en sert değerli taşı olarak kabul edilen Elmasın 10 değerine sahip olduğu düşünüldüğünde, 7,5 değeri ile Zümrüt’ün de ne kadar sert bir yapıya sahip olduğu daha iyi anlaşılır. Zümrüt oluşumu süresince birçok farklı mineralde işleme dahil olduğundan Zümrütlerin yapısında lekeler görülür. Bu nedenle saf halde “Be3Al2SiO6” formülüne sahip olan Zümrüt bulmak, oldukça düşük bir ihtimaldir.

Rahnansaika