Sosyal medya pazarlama

İnternet imkanlarının giderek gelişmesi, şirketlerinde iş sahalarında ve iş yönetimlerinde değişikliği beraberinde getiren bir itekleyici oldu. Zorunlu olarak firmalar, rekabette geri kalmamak adına müthiş bir reklam ağına sahip olan internetten yararlanmayı düşündüler. Bu hem zor hem de kolay bir iş olarak, şirketlerin ince bir çalışma sürecine girmesini sosyal-medya-siteleri1gerektiren bir pazarlama meydana getirdi. Çünkü çalışmaların yanlış yönetilmesi durumunda kazanılacağı düşünülen kitle, başkalarına kaptırılabilir veya markanın zarar görmesi sağlanabilir. İnternet firmaları daha popüler kılmak için iyi bir aracı olduğu gibi, markalarına zarar verebilecek bir neden olarak da görülebilir.

İnternet sahasında iş artık sosyal ağların çıkmasıyla daha da zor bir duruma geldi. Eğer firmalar sosyal ağları lehinde bir dönüşüm olarak kullanmayı beceremezlerse, rekabette geri kalan bir firma olacaklar. Hizmetlerinin ve markalarının bilinirliği az olacak, belki de sektörlerinde emarelerinin okunması zor bir hal olaca. Bu korkutucu tobla ile karşılaşmak istemeyen her firma, riski üstlenerek sosyal medya pazarlama stratejilerini benimserler. Ancak iş yağmurdan kaçarken doluya tutulmak kabilinde bir duruma dönüşüyor. Çünkü sosyal medya pazarlamada internetin geleneksel dünyasında buluna kaybolma riski, markanın yara alması, daha da çabuk bir hale gelebilir. Ama bu sosyal medya pazarlama stratejilerinde iyi bir yönetim sağlanamadığında gerçekleşir.

Bu gibi sebepler bu işin uzmanı olan ajansların çıkmasına sebep oldu. Parası olan sosyal medya pazarlamalarında stratejilerinde bu ajansların yönlendirmelerine göre plan yaptılar. Bu şekilde başarılı olabildiler. Ancak parası olmayan kurumlarında sosyal medya pazarlamada başarılı olabilmeleri gerekir. Yükselmek için bu gerekli. O zaman bazı tüyoları kulağınıza küpe yapacak şekilde dikkatlice okuyunuz:

  1. Öncelikle markanıza dair sosyal mecralarda hesap açtığınız zaman müşterilere ürünlerinizin ne kadar kaliteli olduğu konusunda güvenilir ve sağlam içerikler sağlamanız gerekir. Onları yönlendireceğiniz site, güvenilir bir hava oluşturmalı.
  2. Herkes sosyal medya pazarlamanın sadece ürünleri veya hizmetleri hakkında bilgi pompalanması gereken planlama olduğunu sanıyor. Aslında böyle düşünenleri genelleme içerisine almak yanlış ancak, sürekli ürün veya hizmetlerinizi paylaştığınız bir sayfa oluşturmayın. Başka pratik bilgileri de verin. Bunun için takipçilerinizi tanımanız lazım. Sosyal medya kültürünü ve gündeminden haberdar olmanız lazım.
  3. Müşterilerinizin ihtiyaçları ne olursa olsun yardım etmeyi seçin. Bu markanızın tanınmasını ve güvenini arttıracak.
  4. Hedef kitlenize dair söz ve şiir gibi klasiklerden paylaşımları ara ara yapmanız, sayfanızın farkındalığını arttırmak için önemli bir unsur.