Sosyal fobi nasıl yenilir?

Günümüzün modern toplumunda insanlar birbirleri ile sürekli iletişim halindedir. Ancak insanın sosyal ortamlara girmekten korkmasını sağlayan bir psikolojik rahatsızlık olan sosyal fobi, toplum yaşamını olumsuz yönde etkileyen en büyük sorunlardan biridir. Kişinin sosyalleşmek konusunda her zaman zorluk yaşamasına neden olan sosyal fobi, ilerleyen aşamalarda ciddi sorunlara yol açabilmektedir.

İnsanların kalabalık bir biçimde bulunduğu ortamlara girmekten korktuğu için evden dahi çıkmaktan çekinen sosyal fobi sorunu olan kişiler, kendilerini hiçbir zaman toplumun bir parçası olarak görmezler. Toplum ile etkileşimde bulunmamak için hayatlarını farklı şekilde yaşamak zorunda kalmak, şüphesiz belirli bir aşamadan sonra akıl sağlığının bozulmasına neden olur. Sosyal fobikler hayatlarını bizzat kendileri zorlaştırdığından, birçok depresif tutum içerisine girebilirler. Normal insanlar için çok basit olan bir “merhaba” sözcüğünü dahi tanımadığı kişilere söyleyemeyen sosyal fobiklerin, duygusal ilişkiler içerisine girmesi de mümkün değildir.

Sosyal fobiden kurtulmak için

Sağlıklı insanlar dahi kötü başladıkları bir günde iyi bir ruh hali sergileyemez. Sosyal fobikler için dikkat edilmesi gereken ilk nokta, düzenli bir uyku alışkanlığıdır. Güne dinlenmiş ve rahatlamış olarak başlamayan hastaların, yabancı insanlara karşı olan tutumu da olumsuz yönde olacaktır. Eğer uykumakta ya da uykunuzu belirli bir düzene sokmakta zorlanıyorsanız uzman bir psikiyatristten yardım alarak, uyumanızı sağlayacak ilaçlar kullanın. Kesintisiz ve kaliteli bir uyku dönemi geçirmenizi sağlayacak ilaçlar sayesinde, güne çok daha pozitif ve daha az stresli bir şekilde başlayabilirsiniz. Bu sosyal fobi ile mücadele etmek için ilk adımdır.

Pozitif olmak için çevrenizdeki insanların sizin ile iletişime geçmesini beklemeyin ve her zaman ilk göz temasını siz kurun. Bunu yabancılar ile yapmaktan çekiniyorsanız önce apartmanınızdaki kapıcı, sokağınızdaki bakkal gibi daha tanıdık simalar ile deneyebilirsiniz. Sürekli gülümseyerek çevrenizdeki insanlara sadece “merhaba” demeyi deneyin. Sosyal fobinin temelinde kendine olan güven eksikliği yattığından, özgüven kazanmanız açısından ilk iletişimi kurmanız çok önemlidir. Yanınızdan geçerken size bakan birisine sadece “merhaba” diyin ve yürümeye devam edin. Kısa süre içerisinde bir kelimeden daha fazlasını söyleyebildiğinizi görünce kendinize olan güveniniz muazzam ölçüde artacaktır.

Günlük konuşmalar üzerinde durmaya gayret gösterin. Alışveriş yapmak için bir markete gidin ve kasiyere “merhaba, iyi günler” gibi çok basit bir cümle kurun. İnsanlar ile samimi olmaktan korkmayın çünkü sosyal fobinin temelinde iletişim kurmaya çalıştığınızda karşınızdaki insan tarafından red edilme korkusu vardır.

Bu adımları izledikten sonra kendinizi önemli derece geliştirmiş olacaksınız ve insan ile iletişim kurma yolunda büyük bir adım atacaksınız. Özgüveninizi bir kere kazandığınız zaman ona sımsıkı tutunun ve asla bırakmayın. Bu aşamadan sonra sosyal fobiden kurtulmak için insanlar ile hem duygusal hem de fiziksel temas kurmaya çalışın. Çevrenizdeki insanların elini sıkın onlara nasıl olduklarını ya da günlerinin nasıl geçtiğini sorun. Birkaç kelimeden oluşan çok basit bir iltifat cümlesini kurmaktan ya da insanların hakkınızda ne düşünceğini merak etmekten vazgeçin. Her insan iltifat duymaktan hoşlanır ve böylece size karşı olan tutumu iyisem bir hal alır. Karşınızda size karşı pozitif olan bir insanla çok daha rahat iletişim kurabileceğinizi unutmayın.