Nükleer Silahlar, Etkileri ve Korunma Yolları

Zamanımızda teknolojinin herşeyi değiştirdiği kabul edilen bir gerçek. Günlük yaşamımızdaki işlerimizi yaparken, örneğin fatura öderken, alışveriş yaparken ve ya çalışırken ki alışkanlıklarımız ya da yöntemlerimiz teknolojinin ilerleyişleri ile bambaşka bir hal aldı. Peki ya savaşlar? Onlar da değişti mi?

Savaşlar tarihin en karanlık zamanlarından beri olmuştur ve malesef olmaya da devam edecek gibi görünüyor. İnsan ırkı her zaman kavga edecek bir mevzu bulabiliyorken nasıl olmasın ki savaşlar. Ancak hiçbirşey bilindiği gibi işlemiyor artık. Kalabalık olan toplumlar değil teknolojisi yüksek olan toplumlar daha çok zarar veriyor düşmanına. Katliamlar gerçekleşiyor belki ama kimin umrunda. Ve malasef bunu durduracak güçlere de sahip değiliz çoğumuz.

Teknolojik savaşlarda en bilinen ve en çok korkulan silah kuşkusuz nükleer silahlar. Peki nedir nükleer silahlar? Nasıl çalışır? Etkileri ve korunma yöntemleri nelerdir?

154451

Nükleer silahlar iki yol ile çalışırlar. Biri madde atomlarının parçalanması diğeri de iki ayrı atomun birleşmesi ile ortaya çıkan enerjinin silah olarak kullanılması şeklindedir. Bu iki yöntemden hangisi kullanılmış ise silah ona göe adlandırılır ve ortaya çıkan enerji yani silahın yıkıcılığı da buna göre değişir. En çok bilineni olarak Atom bombaları ve daha yıkıcı olmasına rağmen çok fazla bilinmeyen Termonükleer silahlar…

Atom silahları atomların parçalanması temeline dayalı olarak çalışan silahlardır. Yani gerçekleşen tepkime fisyon (parçalanma) tepkimesidir. Bu silahla peş peşe gerçekleşecek olan reaksiyonlar tetiklenir ve ilk patlamadan sonra giderek büyüyen bir dalga şeklinde etkisi gözlenir. Bilindiği üzere Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan atom bombalarında da bu çalışma sistemi kullanılmıştır.

Termonükleer silahlar bir diğer adı ile hidrojen bombaları ise atom bombasına göre 1000 kat (en az) daha yıkıcıdır ve çalışma yapısını füzyon (birleşme) tepkimeleri oluşturur.

Nükleer silahlar %45 basınç, %35 termal enerji,%15 kalıntı radyasyon ve %5 ani radyosyon etkisi yaratır. Etkiler silahın cinsine, arazinin yapısına, silahın gücüne, patlatılma yüksekliğine, hedefin yapısına ve patlamanın gerçekleştiği noktaya olan uzaklığa bağlısır.

Patlama sonrasında yüksek ısı ve ışık meydana gelecek ve ortamda ani basınç yükselmesi oluşacaktır. Ortaya çıkan ışığa çıplak gözle bakmak görme kaybına neden olabilecek şiddettedir.  Isı ise ciltte derin yanıklar meydana getirirken çevrede de yangınlara neden olacaktır. Yavaş ilerleyen ancak etkisi büyük olan basınç artışı ise yıkımların temel nedenlerinden biridir. Canlılar için ise en büyük zararı radyasyon oluşturur. Ani radyasyonun etkisi daha büyük olsa da kalıcı radyasyon hasar bölgelerini uzun zaman yaşanılmayacak hale getiren sonuçlar doğurmaktadır.

Korunmak için ilk patlama anında dışarda iseniz;

  • Patlamayı fark eder etmez duvar dibine, kuytu bir yere ya da varsa bir çukura girip Kollarınızı başınızın üstünde kavuşturun.
  • Gözler kapalı olacak ve ışığı görmeyecek şekilde dizlerinizi karnınıza doğru çekip kapanmalısınız. Aynı zamanda açık yerlerinizi giysilerinizle örtmelisiniz.
  •  Bu durumu patlamanın ilk etkileri geçene kadar muhafaza etmek gereklidir (yaklaşık olarak bir dakika).
  • Evde iseniz aynı şekilde cam kırıkları ya da eşyaların gelemeyeceği bir yer bulup pencerelere sırtınız gelecek şekilde yatın ve kapanın. Açık yerlerinizi yine örtmeniz gerekecektir.

İlk etkinin geçmesi ile en yakınınızdaki sığınağa ya da korunabileceğiniz ve sığınak haline getirebileceğiniz yere ulaşmak için 30-60 dakikanız olacaktır.

  • Sığınağa ulaşınca üstünüzdeki tozları ve kırıntıları silkeleyin.
  •  Mümkünse elbiseleriniz değiştirin.
  • Sığınağa girince mümkün olduğunca temizlenmeye çalışın.
  •  Açıkta kalan yiyecekleri yemeyin ve suları içmeyin.
  • Katı meyve ve sebzeleri kabuklarını kalınca soyarak tüketmeniz daha doğru olacaktır.
  • Halsizlik, mide bulantısı ve kusma durumlarında yetkililere haber vermelisiniz.