Kardeş kıskançlığı
İki veya daha fazla çocuklu ailelerde yaşanan en büyük problem özellikle ilk yıllarda yoğun olarak görülen kardeş kıskançlığıdır. Genelde ilk çocuğun kendinden sonra gelen yeni kardeşe karşı sergilediği bu kışkançlıkta en etkili olan husus, anne ve babanın ( ama özellikle annenin) paylaşılamaması, annenin ilgisinin azalması korkusudur.
Tek çocuk olarak belirli bir yaşa geldiğinden, evin ve evin çevresinin ilgi odağı olmaya alışkın olan çocuklar; eve yeni bir kardeş geldiğinde büyük oranda ve hemen hemen her evde bocalamaktadırlar. Özellikle de 2 ila 5 yaş arası abla ya da abi olan çocukların bu büyük değişimi kabullenmesi zaman alabilmektedir.
Kardeş kıskançlıklarında yaşanan tabloları sevimli çekişmeler olarak kesinlikle görmemeli, bu tarz duruma düşen çocukların anne ve babalar tarafından kontrol altında olmaları sağlanmalıdır. Zira, yaşı küçük çocuklar yaptıklarının ve yapacaklarının sonuçlarını tahayyül etme yetisine sahip olmadıklarından kardeşlerinin ölümüne kadar giden bazı sorunların yaşanmasına neden olabilmektedirler.
Anne ve babaların bu durumda dikkat etmesi gereken ilk husus, yeni gelen bebekle birlikte diğer çocuk üzerindeki ilgilerini tamamen kesmemeleridir. Çocukla konuşarak yeni gelen bebeğin hayatlarında neden olacağı değişimlerden, bu süreçte ondan alabileceğiniz yardımların ne olduğundan, bu yardımları arzu ediyorsa şayet ondan seve seve kabul edeceğinizden bol bol bahsedin. Bebeğin altını değiştirirken örneğin bezini çöpe atma işini, ya da altına krem/pudra sürme işini ona verin. Bu yardımından dolayı duyduğunuz memnuniyet için onu küçük bir jest ile ödüllendirin. Abla ya da abi olmanın güzel yanları hakkında onunla bol bol sohbet edin. Çocuğu bebek – anne bağından uzak asla tutmayın. Zira, en büyük sıkıntı çocuğun bu bağın dışına itildiğini hissetmesi ya da zannetmesidir.
Doğum sonrası sendromları, bebeğin getirdiği ilave iş yükü ile bunaltıcı bir dönem yaşayan annelere bu dönemlerde babaların çok fazla yardımcı olması gerekmektedir. Baba ile büyük çocuk arasındaki bağ yeterince kuvvetli değilse bu bağın kuvvetlendirilmesi için de bu dönemi bir fırsat olarak görülmelidir.
Belirli bir dönem bu hassasiyetler içinde geçirildiğinde, çocuk kaybetmek üzere olduğu güven hissini yeniden oluşturacak, sürece adapte olacaktır. Aşmakta zorlandığı düşünülüyor ise zaman kaybetmeden de bir uzman yardımı alınmalıdır.