Erik çeşitleri

Yaz aylarının sevilen meyvesi olan erik, hemen hemen her insanın çocukluk anılarında uğruna bahçelere gizlice girdiği ve ağaçlara tırmandığı bir meyvedir. Gülgiller familyasından Prunus cins bir ağacın meyvesi olan erik, Güneydoğu Anadolu’nun kurak kısımları hariç ülkemizde neredeyse her yerde yetişmektedir. Erkenci eriği olarak da adlandırılan Can Erik’inin yaz ortalarından itibaren çıkmasının ardından Japon Eriği ile birlikte herkes eriğe doymaktadır.

Can Erik Türleri

  • Can

Koyu yeşil haldeyken turfanda olarak da toplanabilen Can Erik, Mayıs ayından itibaren semt pazarlarında ufak ufak satılmaya başlanır. Sıkı dallı bir ağaç yapısına sahip olan Can Erik, 8-9 metre yüksekliğe kadar ulaşabilir. Daha olgun olarak satılan Aynalı Can Erik ise, Haziran’dan sonra toplanmaya başlar  ve hacmi daha büyüktür.

  • Papaz

Parlak koyu yeşil rengiyle ayırt edilen Papaz Erik’i, ince bir meyve dokusuna ve daha tatlı bir tada sahiptir. Papaz Erik’in erken dönemde satılmamasının en büyük nedeni, bu erik türünün olgunlaştıkça daha lezzetli olmasıdır. Oldukça sulu bir erik türü olan Papaz Erik’i, ayrıca ekşi erik sevmeyenlerin de favorisidir.

  • Kebap

Basık yapısıyla ve büyüklüğü ile fark edilen Kebap Erik’i, Papaz ve Can eriğe nazaran çok daha büyük bir erik türüdür. Parlak ve oldukça koyu yeşil bir renge sahip olan bu erik türü, nispeten daha gevrek bir tada sahiptir. 13-14 gramı bulabilen ağırlığı ile oldukça doyurucudur.

  • Havran ve Aynalı

Toplama zamanı Papaz Erik’ten 15-20 gün sonrası olduğu için yaz ortalarında tezgahlardaki yerini alır. 20 gramı bulabilen ağırlığı ile Aynalı Erik’ten sonra en büyük Can erik türüdür. Diğer Can Erik türlerine göre çok daha ince bir kabuk yapısına sahip olan Havran Erik’i, küçük çekirdeği sayesinde oldukça etlidir. Kırmızıya çalan rengi ile en büyük Can Erik türü olan Aynalı Erik, 40 gram ağırlığa kadar ulaşabilir.

Japon Erik Türleri

  • Formosa

60 gramı bulan ağırlığı ile oldukça dolgun ve etli bir erik türü olan Formosa Erik, sarı üzerine mora çalan bir dış görünüme sahiptir. Oldukça sulu bir erik türü olduğu gibi kendine has bir aromasıyla da birçok insanın favorileri arasındadır. Wickson ve Beuty gibi türleri de olan Formosa Erik, genel olarak Haziran sonu Temmuz başı gibi olgunlaşır.

  • Climax

Formosa Erik’in toplanmasından hemen sonra olgunlaşan Climax, yumurtaya benzeyen yapısıyla çabuk ayırt edilir. Kırmızı ve mor tonlarında ve bazende sarı benekli bir görünüme sahip olan Climax Erik, ince kabuklu bir yapıya sahiptir. Etli ve sarı renk bir iç yapısı olan Climax Erik’in, orta tatlı ve sulu bir tadı vardır.

Avrupa Erik Türleri

Stanley, Giant, President ve Sugar gibi türleri olan Avrupa Erikleri, genel olarak kurutmalık olarak kullanılır. Taze olarak tüketilen türleri de olan Avrupa Erikleri, kurutularak tatlı yapımında yaygın bir biçimde kullanılmaktadır.