Piercing yapımı ve tarihi
Günümüzde pek çok gencin taktığı piercingler, çoğu insana tuhaf ve kabul edilemez gelmektedir. Piercing takmak, kişinin kendini ifade etme biçimi olarak görülmelidir. Piercing, cildin delinmesi ile yağ tabakasına yerleştirilen küpe ya da iğneler ile yapılan bir vücut süsleme sanatıdır. Zaten piercing kelimesi de İngilizce “delmek” anlamına geldiğinden, bu işlem için kullanılmıştır. Çoğu insanın sandığının aksine vücudun çeşitli bölgelerinde küpe ya da iğne takmak yeni bir akım değil, tarihsel açıdan oldukça eski zamanlara dayanan bir kültürdür.
Afrika Kıtası’nda yapılan arkeolojik kazılar sonucu milattan önceki dönemlerde yaşamış ilkel kabilelerde dahi vücut takıları görülmüştür. Afrika toplumlarında burun, göbek, dudak, dil ve kulaklara takılan küpelerin dinsel anlamaları vardır. Ayrıca bazen takılan küpeler kişinin hangi kabileye ait olduğunun anlaşılması için kullanılmıştır. Ancak günümüzün modern metal piercingleri yaklaşık olarak 1970’lerde, Amerika’nın California eyaletinde doğmuştur.
Piercing vücudun hemen hemen tüm bölgelerine yapılabilir. Piercing küpesinin takılması için istenen bölge iğne yardımı ile delinir ve bu deliğe piercing küpesi ya da iğnesi yerleştirilir. Piercinglerde kullanılan malzemeler kalitesine göre değişmektedir ve kişide herhangi bir alerjik reaksiyon oluşmaması için bu maddelerin saf olması gerekir. Altın ya da gümüş gibi maddeler genellikle piercing olarak kullanılmaz çünkü yumuşak yüzeyleri kolaylıkla çizilebilir ve bu çiziklerin içerisine bakteriler yerleşebilir. Bunun yerine piercing için Titanyum, Platin, Niyob ya da tıbbi çelik gibi malzemeler kullanılmalıdır. Bu tür malzemeler çok sert yapıda metaller olduğundan yüzeylerinde herhangi bir deformasyon olmadığından, bakterilerin üremesine imkan vermemektedir.
Piercing yaptırırken oluşan sorunların en büyüğü, piercing uygulayan kişinin delme aletlerini ve piercing küpesini sterilize edememesinden kaynaklanır. Delim işlemi sonrası iltihap kapan yaraların çoğunluğunda yeterli sterilizasyon işlemi yapılmadığından, piercing takılan bölgede iltihaplanma oluşur. Unutulmaması gereken bir diğer konu da piercing takılması ile ciltte bir yara oluştuğudur. Piercing takım işlemi ardından oluşan yaranın iyileşme süresinde bölgenin düzenli temizlenmesi ve mümkün olduğunca pomat sürülerek dokunun zarar görmemesi sağlanmalıdır. Son olarak; Piercing yaptırmanın her zaman küçük dahi olsa bazı riskleri vardır ve bu riskler kişi tarafından göz önünde bulundurulmalıdır.