Dünyanın en büyük camileri

Boyut olarak bakıldığında Guiness Rekorlar Kitabı (Guiness World Records) tarafından da onaylanan dünyanın en büyük camisi, bir Türk mimarı tarafından yapılan Kral Faysal Cami‘dir. Yapı geleneksel camilerden farklı olarak bir çadır şeklinde ve etrafında bulunan karakteristik 4 minaresiyle 5 bin metrekareden büyük kapalı alandan oluşmaktadır. Vedat Dalokay isimli bir Türk mimarının tasarladığı Kral Faysal Cami, 10 yıllık yapım süresinin ardından 1986 yılında tamamlanmıştır. Aynı anda 700 bin kişinin namaz kılabildiği Kral Faysal Cami, ayrıca birçok açık alan ibadetine de imkan tanıyor.

Kapalı alan ve yapısal görünüm itibarıyla değerlendirilen dünyanın en büyük camisi belirlemesinde, dünya genelindeki birçok ibadet alanının sahip olduğu açık alanların değerlendirilmemesine neden oluyor. Bunun için 400 bin metrekareden daha geniş bir alana sahip olan Mescid-i Nebevi, aynı anda 650 bin kişinin namaz kılmasına imkan sağlasa da açık alan hesabı nedeniyle ayrı bir kategori de değerlendiriliyor. Aynı şekilde İmam Rıza Türbesi‘nde yer alan cami ve Mescid-i Haram da bu hesabın dışında tutulmaktadır. Mekke’de toplamda 800 bin metrekareden daha geniş bir alana yayılan Mescid-i Haram, açık alanlarla birlikte ibadethane olarak dünyanın tartışmasız en büyüğüdür.

Tüm bu hesaplar, fiziksel yapıların ölçümleri ile hesaplanmaktadır. Ruhani olarak dünya üzerindeki camilerin bir de Müslümanlar arasında kutsallık değeri vardır. Müslümanlar tarafından Hz. Süleyman tarafından inşa ettirildiğine inandığı ve günümüzde Kudüs sınırları içerisinde yer alan Mescid-i Aksa Cami, dünyadaki en kutsal cami olarak kabul edilir. Mescid-i Aksa Cami, son peygamber Hz. Muhammed(SAV) ve Miraç ile de ilgili olduğundan, İslamiyet için kutsal sayılan bir mekandır. Ayrıca Kuran-ı Kerim’de de Hz. Süleyman’ın ölümünün anlatıldığı Sebe Suresi’nin 14. ayeti, Mescid-i Aksa Cami’nin Hz. Süleyman tarafından yaptırıldığını doğrulamaktadır. İlk olarak Hz. Davut’un yapmaya başladığı Mescid-i Aksa Cami, daha sonrasında Hz. Süleyman tarafından günümüzdeki haline getirilmiştir. Çoğu zaman altın kubbesi olan ve Kubbetüs Sahra ile karıştırılan Mescid-i Aksa, Hz. Muhammed(SAV)’in de Miraç bölgesi olarak bilinmektedir.