Doğru nefes almak

Hepimiz nefes alırız. dogru nefesNefessiz yaşamak biz insanlar için mümkün değildir. Ancak, hepimiz nefes alıp verdiğimizin farkında olmadan yaparız bunu. Nefesimizin farkında olmamız istendiğinde ise bir an bocalarız, nefes alıp verişimiz yavaşlar ve nefesi farketmeye başlarız.

Nefesi farkederek alıp vermek, stresin vücuda olumsuz etkisini azaltan önemli bir farkındalık demektir. Doğru nefes alıp verirken, nefesi göğüsten değil diyaframdan almak önemlidir. Bunu yapıp yapamadığımızı anlamak için elimizi karnımızın üst bölgesine koyup, nefes alırken göğsümüz olduğu gibi dururken karnımızın şiştiğini, verirken de yine göğsümüz olduğu gibi kalırken, karnımızın indiğinizi hissetmeliyiz. Doğru nefes alırken, nefesi yavaşça ve uzun solukla burundan alıp, birkaç salise bekleyip sonra yine yavaşça ağızdan vermeliyiz.  Nefes hücrelere oksijeni taşıyan bir eylemdir ve hayati öneme sahiptir. Farkında olmadan alelacele alıp verilen nefeslerden aynı faydayı tam olarak temin etmek mümkün değildir.

Nefesin tam ve etkili olabilmesi, vücuda maksimum fayda sağlayabilmesi için; doğru bir şekilde alınmalsı gerekmektedir. Bu nedenledir ki; nefes alıp verişler oksijene en çok ihtiyacımız olan stresli anlarımızda artar. Çünkü nefes alıp veriş hızı yüksek olduğundan etkili bir oksijen taşıma yapılamamakta, yeterli oksijene ulaşmak için de aynı süre içinde daha fazla sayıda nefes alıp verme gerçekleşmektedir. Halbuki doğru nefes alıp verme uygulanırsa hücreler yeterince oksijenlenecek, bedende stres oluşmayacaktır. Bu nedenle stresli ve gergin olduğumuz anlarda bir an duraksayıp, nefes farkındalığını yakalayıp, düşük tempolu doğru nefes tekniği uygulandığında görülecektir ki beden relaks duruma geçmeye başlamıştır.

Doğru nefes tekniğini hatırlayıp uygulamak için bedende stres oluşumu beklenmemeli, doğru nefes almayı bir alışkanlık haline getirmelidir. Bu şekilde, daha huzurlu, daha sakin bir ruh halinde kalabilmenin de yolu açılmış olacaktır.