Ambalaj türleri ve özellikleri

ambalaj türleriModern endüstrinin en önemli konularından biri olan ambalaj türleri, satış ve pazarlama üzerine yapılan pek çok araştırmada ürün satışları üzerinde doğrudan etkili olduğu bilinen ürün teşhir araçlarıdır. Ayrıca satışa sunulan ürünlerin raf ömrünün uzatılmasını sağlayan ambalajlar, üretim süreci sonrasında malın satış yerine zarar görmeden taşınması yani nakliye edilmesini sağlamak gibi çok önemli bir görevi de bulunur. Genel özellikleri itibarıyla ambalajlar; kağıt ve karton, plastik, cam, ahşap ve metal olarak sınıflandırılabilir. Ambalajın üretim malzemesi; ürünün niteliğine, satışa etkisine, nakliye açısından sağladığı avantaja, maliyet üzerindeki etkisine, kolay işlenebilir olmasına, mukavemetine ve diğer pek çok unsura göre seçilmektedir.

  • Kağıt ve karton ambalajlar

İşlenmesi en kolay maddelerden biri olan kağıt ve karton, oldukça düşük maliyetiyle ambalaj üretimi için ideal hammaddedir ve bu nedenle de senelerdir yaygın bir şekilde kullanılır. Özellikle kartonun üst üste plakalar şekline dizilmesi ve araya da yapıyı güçlendiren spiral formdaki destek tabakalarının yapıştırılması ile çok dayanıklı bir yapı inşa etmesi, birçok farklı ürün için ideal ambalaj olmasını sağlamaktadır. Kese kağıdı, torba, katlanan ve katlanmayan kutular, etiket, dolgu malzemesi, iç destek gibi pek çok farklı alanda kullanılan kağıt ve karton, mumlanarak ve kaplanarak çok daha dayanıklı hale getirilebilmektedir.

  • Metal ambalajlar

Başta alüminyum ve teneke olmak üzere metal yapılı birçok madde, yüksek mukavemet ihtiyaçlarında ve çevresel etkenlere karşı dayanıksız olan gıda maddeleri için gereksinim duyulan ambalajların yapımında kullanılır. Kalay ile kaplanan çelik alaşımlı levhalar olarak üretilen ambalajlar, bu levhaların kolay şekil verilebilir olması sebebiyle oldukça fazla ürünün ambalajı olmaktadır. En yaygın kullanım alanı ise gıda sektörünün önemli alanı olan konserveciliktir.

  • Ahşap ambalajlar

Hafif dokusu ve düşük maliyeti ile binlerce yıldır olduğu gibi günümüzde de ahşap endüstrinin birçok alanında kullanılmaya devam etmekte ve bu alanlar arasında ambalaj yapımı da gelmektedir. Hafif bir yapıya sahip olmasına karşın birçok ambalaj maddesinden daha fazla dayanıklılık sunması, özellikle nakliye konusunda büyük avantaj sağlar. Tekrar kullanılabilir bir malzeme olduğu için ambalaj ihtiyaçları için yapılan harcamalardan tasarruf edilmesini sağlayan ahşap, yaygın olarak sandık ve kafes yapımında kullanılır.

  • Cam ambalajlar

Başta kavanoz ve şişe olmak üzere bilhassa yiyecek ve içeceklerin sağlıklı bir ortamda muhafaza edilmesi için kullanılan cam ambalajlar, zararlı kimyasallar kullanılmadan üretildiği için sağlıklı bir kullanım imkanı sunar. Temizlenip kullanılabilmesinin yanı sıra geri dönüşme de imkan sağlayan bir madde olan cam, bu özelliğiyle ambalaj üretimi için ideal seçeneklerden biri olmaktadır.

  • Plastik ambalaj

Modern dünyanın en çok tercih edilen ambalaj malzemelerinden olan plastik, düşük üretim maliyeti ve kolay işlenebilir olması sebebiyle oldukça geniş bir kullanım alanına sahiptir. Renk konusunda adeta sınırsız seçenek sunan ve her türlü tasarımın hayata geçirilmesine imkan sağlayan plastik, ucuz olduğu için pek çok işletme tarafından tercih edilir.